Čechy je možné vydávat do ciziny

04.05.2006
Ústavní soud ve svém důležitém výroku odmítl zrušit paragrafy, týkající se evropského zatýkacího rozkazu.

Čecha, který v cizině zabije člověka a před policií uprchne domů, budou moci české soudy vydat ke stíhání do zahraničí. Tam může být odsouzen a trest si odpykat například opět v Česku.
Potvrdil to včera Ústavní soud, který ve svém důležitém výroku odmítl zrušit paragrafy, týkající se evropského zatýkacího rozkazu.
Zatykač zavedla Evropská unie v reakci na teroristické útoky ve Spojených státech v roce 2001. Má zrychlit trestání pachatelů zvlášť těžkých zločinů, v některých zemích unie – včetně Česka – ale narazil na odpor.

Lidská práva neomezuje

Jsou-li čeští občané poživateli výhod spojených s členstvím v EU, musí akceptovat i jistou míru odpovědnosti, řekl včera soudce František Duchoň.
Je to možné pojmout tak, že my obviněného vydáváme jen na čas, a až trestní řízení skončí, opět se vrátí zpátky – například k vykonání trestu. Ten si může odsedět doma, upřesnil mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil.
V EU mají čeští občané podle soudu zaručen spravedlivý proces, zneužití eurozatykače nehrozí. Všechny členské státy jsou vázány standardy ochrany lidských práv, které jsou uznávány i v České republice, dodal Duchoň.

Platnost eurozatykače v Česku by prý bylo možné pozastavit, pokud by se úroveň dodržování lidských práv v některé ze zemí EU výrazně snížila. Podle soudu by také neměli být vydáváni lidé, jejichž trestná činnost byla zcela či dílem páchána na území České republiky, což prý současné znění eurozatykače umožňuje.

Znát právo 25 zemí?

V zásadě jsou ale trestné činy týkající se uvedených oblastí ve všech zemích unie podobné, tlumočil názor soudců mluvčí Spáčil.
Zasedání Ústavního soudu ale nebylo v názoru jednotné: z dvanácti členů byli proti tři.
I samotný průběh veřejného líčení byl zajímavý: soudci chtěli mimo jiné vědět, jak podrobně se poslanci při schvalování eurozatykače zabývali jeho praktickým dopadem. Například co se stane, když bude český občan vydán kvůli počítačové kriminalitě třeba do Estonska. Máte představu, kolik je kvalifikovaných překladatelů z estonštiny do češtiny se specializací na nové technologie? ptal se soudce Stanislav Balík.

Místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD), která eurozatykač před soudem hájila, ale odpovídala spíše vyhýbavě: tvrdila pouze, že ústavněprávní výbor měl k dispozici všechny potřebné informace.
Právník Aleš Gerloch, který zastupoval poslance za ODS, zase upozornil na fakt, že lidé nemají šanci se v trestním právu evropských zemí orientovat. Těžko může občan znát právo pětadvaceti států a vyhnout se tak tomu, že poruší zákony některé země, prohlásil Gerloch. Předkladatelé návrhu na zrušení eurozatykače si nadále myslí, že by se norma měla změnit. Podle stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by se měla nová vláda po volbách na toto téma zaměřit. Eurozatykač by měl být upraven tak, aby bylo možné vydávání občanů do jiných zemí pouze za jednání, která jsou trestná i v domovském státě, řekl Pospíšil.

Čeká se na další výrok

Související články:
Eurozatykač je podle německého ústavního soudu neplatný

Autor: Vojtěch Blažek

Sdílet tento příspěvek