Návrh rozpočtu EU vypadá pro Čechy slibně

05.05.2006

Česko a Slovensko by i napřesrok z rozpočtu Evropské unie měly více získat, než kolik do společné pokladny odvedou.

Vyplývá to z vyjádření zástupců obou zemí po dnešním jednání ministrů financí „pětadvacítky“, na kterém Evropská komise představila první návrh rozpočtu EU pro příští rok. Konkrétnější debata má následovat v červenci.

„Návrh rozpočtu vypadá velmi dobře, daleko více se soustřeďuje na podporu růstu evropské ekonomiky. A z toho, jak je rozpočet nastavený, je jasné, že příští rok budeme čistí příjemci a že nebudeme čistí plátci,“ řekl ČTK náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

„Rozpočet 2007 přinese Slovensku výrazně větší možnosti čerpat z evropských fondů,“ uvedl státní tajemník Vladimír Tvaroška, podle něhož by eura měla směřovat především do slovenské infrastruktury a na budování znalostní ekonomiky.

Česko by mělo napřesrok odvést do EU přibližně 30 miliard korun. Ale podle Prouzy ještě více získá, i když čistý výnos bude i napřesrok záviset hlavně na umění čerpat z fondů. Kladnou bilanci však každopádně zaručí záloha na příští projekty ve výši dvou procent z 23,6 miliardy eur, vyčleněných pro ČR ve fondech EU, plus přímé platby zemědělcům. „Čím budeme v čerpání schopnější, tím budeme mít větší radost,“ dodal.

„Odvedeme přibližně jedno procento hrubého domácího produktu, ale klíčová otázka zní, kolik budeme s to čerpat, a to ještě není úplně jasné,“ konstatoval Tvaroška. Ale ani teoreticky nepřipouští možnost, že by Slovensko odvedlo do EU více, než kolik získá, naopak počítá s dalším růstem čistého výnosu vzhledem k rostoucí schopnosti čerpat z eurofondů.

Dohoda z prosincového summitu o sedmiletém rozpočtu EU pro léta 2007 až 2013 otevřela dveře k znásobení přílivu financí pro nové členské země. První odhady počítaly, že by Česko mohlo ročně získat až 93 miliard Kč, Slovensko 45 miliard Sk. Ale reálně lze předpokládat, že napřesrok budou z eurofondů dobíhat hlavně platby z minulých let, zatímco peníze za rok 2007 bude možné čerpat až do konce roku 2010.

Rozpočtový návrh pro příští rok počítá se zvýšením výdajů společenství o necelá čtyři procenta na 116,4 miliardy eur. Tradičně velký díl rozpočtu má tvořit podpora chudším regionům a zemědělství, i když EK se snažila zvyšování výdajů nasměrovat hlavně na růst konkurenceschopnosti, hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Návrh nyní čeká dlouhá schvalovací procedura na zasedáních ministrů financí členských zemí a v Evropském parlamentu. Zatímco ministři v navrhovaných výdajích škrtají, europoslanci naopak mají tendenci peníze přidávat, než se dospěje ke kompromisu, obvykle mírně nižšímu než původní návrh. Rozpočet EU pro rok 2007 by měl být definitivně přijat v závěru roku, na zasedání EP 11.-14. prosince.

Související články:
Nováčci jásají: Druhý Marshallův plán
Rozpočet EU by se v příštím roce mohl zvýšit
Budoucí rozpočet rozděluje unii
Po velkém boji má EU sedmiletý rozpočet

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek