Unie čeká, že růst Česka bude zpomalovat

09.05.2006
Hospodářský růst v ČR podle zprávy EK poněkud zmírní z letošních 5,3 na 4,7 procenta příští rok, poklesne nezaměstnanost a vzroste rozpočtový deficit i státní dluh.

Hospodářský růst v České republice poněkud zmírní z letošních 5,3 na 4,7 procenta příští rok, poklesne nezaměstnanost a vzroste rozpočtový deficit i státní dluh. Vyplývá to z jarní hospodářské předpovědi pro Evropskou unii, kterou včera zveřejnila Evropská komise.

Česko loni dosáhlo šestiprocentního růstu hrubého domácího produktu HDP, což je nejlepší výsledek za 15 let existence státu, uvedla EK. V roce 2006 a 2007 zůstane růst silný, ale sníží se na 5,3 procenta letos a o rok později na 4,7 procenta. Hlavním motorem růstu se stane domácí poptávka, která v této úloze nahradí vývoz. Ten však nadále zůstane silný vzhledem k příznivému vývoji u hlavních obchodních partnerů.
České ministerstvo financí vidí situaci příznivěji – v závěru dubna zvedlo odhad letošního růstu ekonomiky ze 4,6 na 5,6 a pro rok 2007 předpokládá pětiprocentní růst HDP.

EK dále předpokládá, že ekonomika v EU po loňském začínajícím oživení letos výrazněji vzroste o 2,3 procenta a v tuctu zemí eurozóny o 2,1 procenta. Hlavními tahouny růstu mají být robustní zvýšení investic, pokračující silný růst světového hospodářství a zlepšení vyhlídek německé ekonomiky.
Napřesrok se růst unijní ekonomiky mírně zpomalí na 2,2 procenta, respektive 1,8 procenta v zemích se společnou měnou, odhadla EK. Loni hospodářský růst v EU činil 1,6 a v eurozóně 1,3 procenta.

Unie může očekávat letos a napřesrok 3,5 miliónu nových pracovních míst a mírný pokles nezaměstnanosti. Ta předloni přesahovala devítiprocentní míru, do roku 2007 má klesnout na 8,2 %. Inflace má zůstat stabilní, mírně nad dvěma procenty, navzdory zdražování ropy, které zůstane hlavní hrozbou pro hospodářský růst.

EU i eurozóna očekávají letos mnohem znatelnější růst, ale některé země jsou ještě vzdáleny plnému využití svého potenciálu. Evropa musí pokračovat po cestě reforem, napravovat rozpočtové nerovnováhy tam, kde se vyskytují, vynakládat více potřebných investic na výzkum a vývoj, inovace a vzdělávání. Pouze pak nezaměstnanost více klesne, uvedl komisař Joaquín Almunia. Vybízel také využít příznivého období k ozdravení veřejných financí, k snižování rozpočtových schodků a státních dluhů.

Související články:
EK: Ekonomicky na rozšíření vydělala celá EU 
Na prvním rozpočtu rozšířené EU vydělaly všechny členské státy  

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek