Naše životní úroveň se od vstupu do EU nezměnila, tvrdí Češi

11.05.2006
Podle průzkumu CVVM klesá také počet příznivců jednotné evropské měny. V dubnu se zavedením eura souhlasilo 45 % respondentů.

Dubnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění se zabýval otázkami týkajícími se vztahu českých občanů k Evropské unii. Dotázaní hodnotili dopad členství České republiky v EU na jednotlivé segmenty ekonomického a sociálního systému ČR a na svou životní úroveň.

70 % účastníků výzkumu prohlásilo, že po vstupu České republiky do Evropské unie u nich nedošlo ke změně životní úrovně. Tento podíl se od roku 2004, kdy se ČR stala členem EU, vzrostl o 35 procent. Pětina oslovených přičítá vstupu do EU snížení a dvacetina zvýšení své životní úrovně.

Dotázaní dále hodnotili dopad členství České republiky v EU na jednotlivé segmenty ekonomického a sociálního systému ČR. Nejlépe je posuzován vliv na nabídku zboží a služeb na trhu v ČR, tento vliv označilo za příznivý 60 % oslovených občanů. Naopak nejhůře je hodnocen vliv na zemědělství, za nepříznivý ho považují dvě třetiny oslovených.

V otázce české budoucnosti v EU jsou občané spíše skeptičtí. Na otázku, zda věří tomu, že rozhodnutí EU budou v zájmu ČR, odpovědělo nesouhlasně 60 % oslovených (45 % tomu moc nevěří a 15 % tomu vůbec nevěří). Kladnou odpověď vyjádřila třetina účastníků výzkumu. Téměř dvě třetiny dotázaných nevěří tomu, že rozhodnutí EU budou v zájmu lidí, jako jsou oni. Optimismus v této souvislosti vyjádřilo 29 procent dotázaných.

Klesá také počet příznivců jednotné evropské měny. V dubnu se zavedením eura souhlasilo 45 % respondentů, nesouhlas pak vyjádřilo 43 % dotázaných občanů.

Autor: rai-ihned, CVVM

Sdílet tento příspěvek