Jeden panelový dům za peníze EU neopravíte

12.05.2006
Peníze z Evropské unie, které bude v letech 2007 až 2013 moci Česká republika využít na opravy panelových domů, musejí pozvednout celé sídliště či související část města.

Peníze z Evropské unie, které bude v letech 2007 až 2013 moci Česká republika využít na opravy panelových domů, musejí pozvednout celé sídliště či související část města. Opravit z unijních peněz pouze jeden dům nebude možné. K získání dotace bude nutné splnit přísná kritéria Evropské komise, mezi něž bude například minimální počet obyvatel.

Chceme dosáhnout toho, abychom nemuseli rekonstruovat panelová sídliště jen pro sociálně slabší skupiny, sdělil na konci dubna ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Nové země EU zdůrazňovaly, že na sídlištích hrozí kriminalita a sociální vyloučenost obyvatel, se kterými se potýká například Francie či Itálie. EU proto s poskytováním peněz od roku 2007 souhlasila, dosud je na tyto účely neposkytovala.

Pro získání peněz ale nemůže být cílem jen oprava jednoho domu. Není to cíl, na který lze vynakládat peníze. Cíl musí být mnohem košatější a jeho součástí může být i oprava domu. V každém případě projekt musí být regionálně zaměřený, řešit část města včetně dalších aktivit, uvedla ředitelka bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová. Peníze se tedy budou moci využít i na jiné domy než panelové.

Z EU by na opravy panelových domů a revitalizaci sídlišť mohlo do roku 2013 jít přes sedm miliard korun. Spolu s českými zdroji částka dosáhne zřejmě 8,3 miliardy Kč. Definitivní částka bude známa, až ji schválí Evropská komise. Předpokládá se, že to bude do konce letošního roku. S polovinou celkové sumy se počítá na opravy panelových domů, s druhou polovinou na revitalizaci sídlišť.

Některá města se o panelové domy nestarají

Některá města si již ale starosti s opravami panelových domů nedělají. Kvůli tomu, že zejména v důsledku nízkých regulovaných nájmů neměla peníze na údržbu, raději většinu prodala nájemníkům. Peníze teď radnice shánějí spíše na úpravu sídlišť, kde chybí především prostory k parkování, veřejná zeleň a hřiště. K takovým městům patří například Mělník, Ústí nad Labem, Mladá Boleslav, Trutnov, Kroměříž či Zlín.

Stát má letos prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení na opravy panelových domů 800 milionů korun. Polovinu peněz představují úrokové dotace k úvěrům, druhá polovina slouží jako dotace na havarijní opravy.
Od roku 2001 do roku 2005 stát pomocí úrokových dotací podpořil opravy přes 46.000 bytů v panelových domech. Jsou to zhruba čtyři procenta z celkových 1,16 milionu bytů v téměř 80.000 panelových domech. Loni největší objem úrokových dotací vyčerpal Moravskoslezský kraj.

V České republice v panelových bytech žijí zhruba čtyři miliony lidí. Nejvíce panelových domů se postavilo v letech 1971 až 1980, kdy vzniklo zhruba 33.000 domů s více než 468.000 byty. Tyto byty představují zhruba třetinu veškerého bytového fondu v republice.

Související články:
 Brusel povolil česku dotace na opravu panelových domů
 V4 vypracovala návrh čerpání peněz na obnovu zastaralých domů
Na opravy paneláků přispěje unie

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek