Přínosy unie vstřebalo Česko již před vstupem, prohlásil Klaus

15.05.2006
Po květnu 2004 převažují náklady nad efekty EU, zdůraznil prezident. Nová éra unie je založena na centralizaci, varoval Klaus.

Drtivou většinu přínosů, které s sebou přináší členství v Evropské unii, už Česká republika podle prezidenta Václava Klause „zkonzumovala“ před svým vstupem do EU. Po květnu 2004 převažují náklady nad efekty, uvedl Klaus na shromáždění Učené společnosti České republiky v pražském Karolinu. Vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD) s Klasovým názorem nesouhlasí. Klausovy názory považuje za ignorování jasných statistických dat.


Aktivity lidí jsou zatěžovány množstvím bariér, papírů, razítek a přemírou legislativy, domnívá se prezident. Je to způsobeno tím, že po původní liberalizační etapě integrace se Evropa dostala do jiné fáze – centralizační. Tato nová éra je založena na regulaci, nikoliv na nutném odstraňování bariér, sdělil Klaus. „Je třeba vrátit se k první, liberalizační fázi a utlumit harmonizačně-unifikační tendence, které v současnosti převažují,“ řekl.


Předloňský vstup České republiky mezi pětadvacítku podle Klause nebyl žádným pozitivním zlomem, jak si mnozí myslí. Větší část pozitivních dopadů si podle něj Češi už vybrali v předchozích 16 letech, zatímco náklady postupně narůstají. „Očekávání enormních efektů plynoucích z členství v EU právě teď je pomýlené,“ míní prezident.


Místopředseda vlády Havel zdůraznil, že po vstupu země do EU se zdvojnásobil růst HDP a exportu, stoupá průmyslová výroba, razantně se zvýšil turistický ruch a inflace zůstala nejnižší ve střední Evropě. „Mrzí nás, že profesor ekonomie Klaus přehlíží statistická fakta,“ reagoval Havel.


Názory, že Česko na vstupu vydělá podobně jako třeba Irsko nebo Španělsko, jsou podle Klause zavádějící. Oba státy totiž do unie vstoupily ještě v první fázi integrace, kdy nebyla tak silná snaha vše regulovat a kdy unie hospodářsky prosperovala, zatímco nyní stagnuje.


Klausův projev vyvolal mezi členy Učené společnosti diskusi, někteří přitom poukazovali i na klady slaďování legislativy, která podle nich například zjednoduší podnikání v evropském prostoru. Jiní dávali prezidentovi za pravdu s tím, že zlozvyk regulovat všechno zákony je nebezpečný.


Od Václava Hořejšího z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd se Klaus dočkal i výtky, že ve svém vystoupení používá příliš mnoho cizích výrazů. Prezident České republiky by podle něj neměl používat tolik anglických termínů. Klaus mu opáčil, že si to dovolil jen proto, že je mezi vzdělanými lidmi, kteří tyto výrazy určitě dobře znají z odborné literatury.

Autor: ann-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek