Evropský soud v případu „Temelín“ Rakousku nevyhověl

18.05.2006
Rakouský soud nemůže rozhodnout o žalobě Horních Rakous na českou elektrárenskou společnost ČEZ kvůli jaderné elektrárně Temelín podle evropské úmluvy o právní příslušnosti.

Rakouský soud nemůže rozhodnout o žalobě Horních Rakous na českou elektrárenskou společnost ČEZ kvůli jaderné elektrárně Temelín podle evropské úmluvy o právní příslušnosti. K takovému stanovisku dospěl dnes Evropský soudní dvůr (ESD) v Lucemburku, který se tak nepřipojil k lednovému doporučení svého generálního advokáta.

Soudní verdikt je pro českou stranu příznivý, protože rakouskému soudu neumožňuje vynést rozsudek, který by byl automaticky závazný pro Česko.

Podle dnešního rozhodnutí z Lucemburku nemůže soud v Linci na případ použít Evropskou úmluvu o právní příslušnosti a vynucování rozsudků v občanských a obchodních věcech z roku 1968 (bruselská úmluva). Přitom pokud by rozhodl podle ní, byl by jeho rozsudek závazný i pro českou stranu. Rakouský soud může zajisté postupovat podle rakouského práva, závaznost a vymahatelnost takového rozsudku v zahraničí by však byla sporná, sdělil nejmenovaný expert ESD.

Soudci v Lucemburku rozhodovali o tom, zda rakouský soud může příslušnou úmluvu použít při posuzování žaloby týkající se údajné škody způsobené ionizačním zářením z Temelína na pozemku zemědělské školy ve Freistadtu, asi 60 kilometrů od elektrárny. Žaloba byla podána v Linci v roce 2001. Rakouský nejvyšší soud se posléze obrátil na ESD kvůli příslušnosti rakouských soudů z hlediska příslušné úmluvy.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek