Pascal Boijmans z EK: ČR má v čerpání evropských peněz značné rezervy

18.05.2006
Administrativa kolem evropských fondů je pomalá, ČR by měla podniknout kroky, jak tento problém vyřešit, jinak hrozí, že nevyčerpá v tomto plánovacím období všechny přidělené peníze.

Administrativa kolem evropských fondů je pomalá, Česká republika by měla podniknout kroky, jak tento problém vyřešit, jinak hrozí, že nevyčerpá v tomto plánovacím období všechny přidělené peníze. Jednou ze světlých výjimek je však operační fond průmysl a podnikání, spravovaný ministerstvem průmyslu a obchodu a agenturou CzechInvest. Prohlásil to po zasedání monitorovacího výboru tohoto programu Pascal Boijmans, generální ředitel pro strukturální fondy z Výboru regionů (DG Regio) Evropské komise.

Dodal však, že ministerstvo financí podniklo kroky, aby se tok peněz z unie zrychlil. Podle Boijmanse se roční předpokládaný objem peněz, který má přijít z unie, musí předem započítat do státního rozpočtu a z toho se má pak při zpětném financování vyplácet.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy se z operačního programu zaměřeného na průmysl a podnikání, ve kterém je na roky 2004 až 2006 vyčleněno zhruba deset miliard korun, podaří vyčerpat do konce roku 2008 všechny finanční prostředky. Podnikatelé mají v rámci tohoto programu již schváleny dotace v hodnotě čtyř miliard korun a úvěry za další 1,5 miliardy korun.

Je velký převis projektů nad množstvím peněz, které jsou k dispozici. V současnosti máme na stole projekty v hodnotě více než 22 miliard korun, takže neočekáváme, že se nedostaneme na částku deseti miliard korun, řekl Tlapa. Vysvětlil, že program je úspěšný i proto, že získal dostatek peněz na financování projektů, takže může peníze vyplácet podnikatelům ještě dříve, než projekt skončí a je možné podle současných pravidel vyplatit unijní peníze.

Do konce března podali čeští zájemci o peníze ze strukturálních fondů EU žádosti o platbu v celkové výši 4,26 miliardy korun, což představuje zhruba 35 procent částky přidělené na rok 2004. Pokud se zhruba 12,3 miliardy korun do konce letošního roku nevyčerpá, republika o peníze přijde.

Předpoklady čerpání se nepodařilo naplnit u několika programů. Nejhorší situace je u programu, ze kterého čerpá Praha. S největší pravděpodobností se přidělené peníze vyčerpat nepodaří. Nepříznivá situace je také u programu rozvoje lidských zdrojů, spravovaném ministerstvem práce a sociálních věcí, tempo přijímaných projektů se zde však v poslední době zrychlilo. Harmonogram čerpání se naopak vedle programu průmysl a podnikání daří dodržovat v programu rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství a v programu infrastruktury.
(aa)

Související články:
Analýza: Firmy čerpají finance z EU s obtížemi

Autor: (aa)

Sdílet tento příspěvek