Česko zastaví čerpání pomoci z EBRD

22.05.2006
ČR tak bude první zemí, která postupně přestaně využívat programy banky a fakticky se stane akcionářem banky, která poskytuje rozvojovou pomoc ostatním zemím.

Česká republika plánuje podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy zastavit čerpání financí z Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v příštím roce. ČR tak bude první zemí, která postupně přestaně využívat programy banky a fakticky se stane akcionářem banky, která poskytuje rozvojovou pomoc ostatním zemím.

 

Projekty podepsané ještě před tzv. graduací, se uskuteční v souladu se smluvními závazky. Nové projekty se už nyní nebudou zahajovat. EBRD bude stejně jako u ostatních zemí podporovat investice českých podniků ve státech, v nichž banka působí.

 

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma řekl, že Česká republika začne projednávat podrobnosti ukončení úvěrových programů EBRD v říjnu 2007 při pravidelném posuzování finanční strategie země. Jsme první zemí, kde vláda dala souhlas k zahájení tohoto procesu; vím ale, že jiné země to mají rovněž v úmyslu, řekl Tůma.

 

EBRD před dvěma týdny rozhodla, že do roku 2010 odejde z osmi nových členských zemí Evropské unie ze střední Evropy a Pobaltí. Operace banky se nyní budou koncentrovat na země jihovýchodní Evropy a bývalého Sovětského svazu, včetně střední Asie.

Na jednotlivých zemích teď bude, aby požádaly o absolvování, tedy ukončení programů EBRD. Pozorovatelé předpokládají, že tento krok před koncem desetiletí udělají i další země regionu.

EBRD byla založena v roce 1989 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury a podporovat soukromé podnikání a privatizaci.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek