Klaus se znovu postavil proti centralizaci EU

24.05.2006
Český prezident opět navrhl, aby se evropská integrace vrátila ke konceptu založeném na mezivládní spolupráci, odstraňování bariér všeho druhu a na otevření trhů.

Český prezident Václav Klaus znovu kritizoval centralizaci Evropské unie. V projevu na tallinnské technologické univerzitě navrhl, aby se evropská integrace vrátila ke konceptu založeném na mezivládní spolupráci, odstraňování bariér všeho druhu a na otevření trhů. Odmítá sjednocování seshora a vznik supranacionalismu.

Jsem přesvědčen, že sjednocování rozhodovacích procesů na úrovni EU se dostalo dál, než je nutné, rozumné a ekonomicky výhodné, prohlásil.
Klaus připomněl, že z celkových 22.000 zákonů, které kdy Evropská unie přijala, bylo 12.000 schváleno mezi lety 1998 a 2005 a deset tisíc během 40 let od roku 1957 do roku 1997. Role členských států a národních parlamentů se tak radikálně zmenšila, prohlásil.

Z Evropské unie se podle prezidenta stává politická unie. Přesto, že jeden ze znaků tohoto procesu – ratifikace euroústavy – nevyšel, plíživé sjednocování pokračuje, jakoby se nic nestalo, soudí Klaus. Ten dal už v minulosti několikrát najevo svůj nesouhlas s evropskou ústavní smlouvou.
Český prezident vysvětlil, že jeho nazírání na evropský integrační proces se liší od mnohých i díky jeho zkušenostem z komunistického období, kdy Československo muselo jednat v souladu s politikou Sovětského svazu. Řada Estonců má podle něj ze stejných důvodů na evropskou integraci zřejmě podobný názor.

Estonský parlament navzdory určité krizi, ve které se integrace Evropy nachází po loňském neúspěchu ratifikace euroústavy ve Francii a Nizozemsku, nedávno tento dokument schválil. Právě Estonsko euroústavu v květnu v parlamentu ratifikovalo jako zatím poslední, patnáctý, členský stát EU. Většina ostatních členských zemí EU po odmítavém vyjádření francouzských a nizozemských voličů vyhlásila v tomto procesu přestávku na přemýšlení, což je i případ České republiky. Na ratifikaci euroústava čeká také ve Velké Británii, Irsku, Dánsku, Švédsku, Finsku, Polsku a Portugalsku.

Klaus a jeho manželka Livia navštívili Estonsko v rámci jejich čtyřdenní cesty po pobaltských zemích. Ve čtvrtek a v pátek zavítají do Litvy.

Související články:
Klaus odmítá centralizaci a navrhuje Organizaci evropských států
Kritika EU začíná být v módě, říká Klaus
Klaus kritizoval institucionální prohlubování EU

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek