Ministerstva chtějí další úředníky na české předsednictví EU

24.05.2006
V rámci příprav na české předsednictví Evropské unie by mělo být vyškoleno 350 úředníků, jejichž znalosti by pak měli přispět k bezproblémovému průběhu předsednictví.

V rámci příprav na české předsednictví Evropské unie by mělo být vyškoleno 350 úředníků, jejichž znalosti by pak měli přispět k bezproblémovému průběhu předsednictví. Mezi základní znalosti typického českého euroúředníka bude patřit znalost angličtiny a francouzštiny. Úředníci také budou muset znát základní smlouvy EU a rozhodovací a legislativní procesy v EU.

Počet úředníků je ovšem nedostatečný. Podle dřívějších informací Ministerstva zahraničních věcí (MZV) bude nutné během předsednictví přijmout dočasné úřednické posily. Vláda projedná návrh, podle kterého by mělo být přijato až 640 úředníků. MZV požaduje přijetí 226 osob, což je nejvíce ze všech ministerstev. Ministerstvo zemědělství plánuje přijmout dalších 120 osob, Ministerstvo vnitra kolem 100.

Definitivní počet úředníků, který bude přijat by měl být znám v srpnu. V té době by mělo Ministerstvo financí předložit návrh rozpočtu na pokrytí veškerých výdajů ČR v souvislosti s předsednictvím. Podle odhadů by se náklady na české předsednictví měly pohybovat kolem 1,8 miliardy eur.

Každá členská země má během svého předsednictví významnou příležitost ovlivňovat evropskou politiku. Od letošního roku platí zásada skupinového předsednictví tří zemí, které trvá jeden a půl roku. Každá země má tedy rozhodující slovo vždy šest měsíců. ČR bude Unii předsedat společně se Švédskem a Francií.

Každá země si během předsednictví určí své priority. Ty české zatím nejsou známy. Ovšem termín českého vedení EU slibuje projednávání zásadních otázek evropské integrace. V době českého předsednictví zřejmě začnou jednání o rozpočtu EU, dojde k hodnocení Lisabonské strategie, Haagského programu a výsledků cukerné reformy. Bude se také volit předseda Evropské komise a v plánu jsou volby do Evropského parlamentu.

Související články:
Česko chystá sídlo, odkud bude řídit EU
Stát povolá pro předsednictví v EU dočasné úředníky
Předsednictví v EU bude pro Česko těžká zkouška

Autor: rai-ihned, Euractiv, čtk

Sdílet tento příspěvek