Čeští vědci se ohradili proti prezidentově kritice evropské integrace

24.05.2006
Na 66 vědců a vysokoškolských profesorů považují Klausovu obavu o ztrátu národní a kulturní identity za lichou a zdůrazňují význam evropské integrace.

Významní představitelé českého vědeckého a akademického světa dali ve středu najevo znepokojení nad opakovanými kritickými prohlášeními prezidenta Václava Klause na adresu Evropské unie. Hlavě státu napsali, že jeho obavy o ztrátu národní a kulturní identity jsou liché, že se nenaplnily obavy z ekonomických problémů a že nepozorují nesnesitelný útlak bruselské byrokracie nebo deficit demokracie.

Na 66 vědců a vysokoškolských profesorů, mezi než se řadí například astrofyzik Jiří Grygar, český člen americké akademie věd Jan Bureš, bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci a senátor Josef Jařab nebo bývalý prezidentský kandidát Jan Sokol zdůraznilo, že na rozdíl od prezidenta jsou pro evropské občanství, euroústavu a posílení Evropského parlamentu.

„Se znepokojením sledujeme opakovaná kritická vyjádření prezidenta republiky k budoucnosti Evropské unie,“ píše se v prohlášení, jež obdržel rovněž Hrad.

Vědci na základě dosavadního vývoje v EU považují za zcela liché obavy prezidenta o ztrátu naší národní či kulturní identity. Nenaplnily se take podle nich obavy z ekonomických problémů krátce po vstupu do EU, naopak došlo ke zrychlení hospodářského růstu. Rovněž tlak bruselské demokracie nepovažují za nesnesitelný.

Vědci zdůrazňují, že nesdílejí Klausův kritický pohled na proces evropské integrace a jeho srovnání s dřívějšími integračními snahami v rámci sovětského bloku považují na velmi nepřípadné. „Jsme přesvědčeni, že je v bytostném zájmu naší země, aby se EU nadále upevňovala a aby se vztahy mezi členskými státy institucionálně prohlubovaly“, uvádějí. Zároveň doufají, že pokračování integračního procesu a přijetí evropské ústavní smlouvy zajistí Evropě důstojné místo v dnešním a zvláště budoucím světě mezi ostatními silnými politickými a ekonomickými partnery a konkurenty – USA, Čínou, Indií, Ruskem a dalšími státy či společenstvími států.

Prezident Klaus je nyní na návštěvě Pobaltí: v Estonsku dnes navrhl změnit podobu a směřování EU a především odstranit centralizaci v EU.
Český prezident bývá často pozorovateli označován jako euroskeptik, euroústavu odmítá jako nepotřebný dokument. Samotný prezident se považuje za eurorealistu.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek