Investice do předsednictví se Česku vyplatí

25.05.2006
Za svého předsednictví v roce 2009 bude Česko půl roku řídit Evropskou unii rozšířenou o Rumunsko a Bulharsko. A vypořádat se bude muset s tématy, která na jednací stůl padají už nyní.

Za svého předsednictví v roce 2009 bude Česko půl roku řídit Evropskou unii rozšířenou o Rumunsko a Bulharsko. A vypořádat se bude muset s tématy, která na jednací stůl padají už nyní. Jejich úspěšné vyřešení přitom není ani trochu zaručeno.
Unii v té době čeká klíčová reforma rozpočtu, na jejíž nutnosti se pětadvacítka shodla až po nekonečných tahanicích o finanční perspektivu na léta 2007 – 2013. S tím je spojena i reforma společné zemědělské politiky, která je především pro Francii posvátnou krávou.

Na dotace zemědělcům míří kolem 40 procent rozpočtu, což řada zemí považuje za neúnosné. Česko patří mezi ně a situace Čechů bude o to těžší, že před nimi unii předsedají právě Francouzi.

Příprava na další rozšíření

V té době se ale budou konat volby do Evropského parlamentu a mnozí poslanci před hlasováním o pracovních trzích dají raději přednost agitaci ve svých volebních okrscích.
Aby toho nebylo málo – ke konci se nachýlí i funkční období nynější Evropské komise. Ta bývá v takových okamžicích méně aktivní – nechce už předjímat rozhodnutí svých nástupců. Někteří eurokomisaři také obvykle narychlo opouštějí komisi ještě před koncem svého funkčního období.

Summit za čtvrt miliardy

Češi budou muset řídit i stovky formálních i neformálních schůzek a jednání a také koordinovat činnost evropských institucí. K tomu musejí bezpodmínečně ovládat jak angličtinu, tak francouzštinu. Při unijních jednáních se běžně přechází z jednoho jazyka do druhého. Často se stává, že předsedající země musí během několika hodin zcela předělat pracovní dokumenty a na překlady nebývá čas. V poslední době se stále hlasitěji hlásí o slovo i Němci, se svým třetím pracovním jazykem unie. Je tedy možné, že za tři roky bude třeba předkládat i velkou část dokumentů psaných v němčině.
Měřítkem to zcela přesahuje všechno, s čím máme zkušenosti, tvrdí diplomatický zdroj HN. Resorty to nechápou. Odsud z Prahy není vidět, co všechno se v Bruselu děje.

Příklad menších zemí

Související články:
Ministerstva chtějí další úředníky na české předsednictví EU
Stát povolá pro předsednictví v EU dočasné úředníky

Autor: Robert Břešťan, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek