Akademie věd se distancovala od kritiky Klausova postoje k EU

26.05.2006
Podle předsedy Akademie věd ČR Václava Pačese je názor 66 českých vědců, kteří ve svém prohlášení kritizovali názory prezidenta Klause na EU, jejich osobním názorem.

Akademie věd se distancovala od skupiny vědců, kteří dali ve středu najevo znepokojení nad opakovanými kritickými prohlášeními prezidenta Václava Klause o Evropské unii. Akademie věd České republiky, jakožto vědecká nepolitická instituce, se zásadně nevyjadřuje k politickým záležitostem. Názor některých vědců je toliko jejich osobním názorem, sdělil předseda Akademie věd Václav Pačes.

Prohlášení, ve kterém se píše, že prezidentovy obavy o ztrátu národní a kulturní identity jsou liché, že se nenaplnily obavy z ekonomických problémů a že signatáři nepozorují nesnesitelný útlak bruselské byrokracie nebo deficit demokracie, podepsalo 66 vědců. Mezi signatáři je podle vedoucí tiskového odboru akademie Moniky Muchové zhruba 15 akademiků. Akademie věd ve svých ústavech soustřeďuje na 5000 vědeckých pracovníků. Průvodní dopis přiložený k prohlášení podepsali například Václav Hořejší a Jan Konvalinka, kteří pracují v akademických ústavech.

V dopise se také píše, že signatáři vyjadřují pouze svůj osobní názor, a to bez jakékoli souvislosti s institucemi, na kterých působí, nebo s organizacemi, jejichž jsou členy. Signatáři podle prohlášení reagovali na prezidentova opakovaná kritická vyjádření, naposledy 15. května na zasedání Učené společnosti České republiky.

Související články:
Jan Macháček: Učenci kontra Klaus
Čeští vědci se ohradili proti prezidentově kritice evropské integrace
Klaus se znovu postavil proti centralizaci EU

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek