Tři nové programy čerpání fondů EU využijí i peníze bank

30.05.2006
EK si od tří programů slibuje, že v letech 2007-13 výrazně posílí absorpční kapacitu adresátů, zejména nových členských zemí.

Eurokomisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová z Polska podepsala se čtyřmi evropskými veřejnoprávními bankami dohody, na jejichž základě se poprvé propojují prostředky z regionálních fondů EU a bankovní úvěry. Smyslem je od příštího roku vzájemně využívat potenciál dvou zdrojů peněz k dosažení maximálního efektu projektů financovaných Evropskou unií.

Program Jaspers dává novým členským zemím možnost využít bezplatně expertů a konzultantů Evropské investiční banky (EIB) a Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) při přípravě velkých projektů financovaných převážně z unijních peněz, hlavně v dopravě a v ochraně životního prostředí. V prvním roce má tyto banky stát kolem osmi milionů eur, což jsou hlavně náklady na pět desítek nových expertů, na lucemburské sídlo a regionální kanceláře, zatím ve Varšavě a v Bukurešti.

Nové členské státy musejí vypracovat plány využití tohoto programu; zatím jich to udělalo pět včetně Slovenska, ČR mezi nimi není. Viceprezident EIB Ivan Pilip podotkl, že státy či regiony mohou expertů využít, aniž by si pak vzaly úvěr; na druhé straně mají možnost granty z EU účinně propojit s půjčkami. Nedokážeme změřit, jaké výhody z toho případně budou. Jsme však veřejná banka, jejímž úkolem je podporovat EU a její priority, mezi něž patří zajisté účinné využití fondů, uvedl.

Program Jessica by měl zaujmout ty nové země jako ČR, které usilují o využití evropských peněz na renovaci panelových sídlišť. Komise se zde spojila s Evropskou investiční bankou a s Rozvojovou bankou Rady Evropy (CEB). Podle nejmenovaného experta EK jsou tyto banky ochotny půjčit na projekty týkající se rozvoje měst až pětinásobek prostředků vyčleněných z veřejných zdrojů (EU, vláda, regiony, obce); CEB počítá s miliardou eur ročně. Sociální bydlení je výslovně zmíněno jako jedna z priorit.

Vzhledem k tomu, že v příslušném nařízení o využití strukturálních fondů EU na léta 2007-13 je financování bytů umožněno jen výjimečně, má Jessica značný význam. Podmínkou zůstává vypracování integrovaného plánu městského rozvoje.
Dohodu o programu Jeremie uzavřela EK s Evropskou investiční bankou a Evropským investičním fondem. Jeho smyslem je usnadnit přístup malých a středních podniků k různým druhům kapitálu a finančních záruk.

EK si od tří programů slibuje, že v letech 2007-13 výrazně posílí absorpční kapacitu adresátů, zejména nových členských zemí, a umožní jim spotřebovat maximum unijních peněz, které budou mít k dispozici.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek