Martínek: Změna vlády přípravy na čerpání fondů EU nezdrží

28.06.2006
V letních měsících budou podle ministra Martínka probíhat jednání s EK tak, aby země mohla programy čerpat od začátku příštího roku.

Ministři a hejtmani budou i nadále pokračovat na přípravě operačních programů na čerpání peněz z evropských fondů. Vláda jim dnes uložila, aby na nich pracovali s tím, že do 31. října budou opět kabinetu předloženy. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Změna vlády by neměla znamenat přerušení dočišťování zbývajících dílčích problémů a hájení zájmů České republiky. V letních měsících budou probíhat jednání s Evropskou komisí tak, aby země mohla programy čerpat od začátku příštího roku, uvedl Martínek.

Vláda na středečním zasedání projednala usnesení, které obsahuje přípravu ČR na čerpání prostředků z fondů EU v letech 2007-2013. Jednotlivé operační programy jsou zaměřeny na dobudování dopravní infrastruktury, infrastruktury životního prostředí, měly by podle ministra Martínka přispět k tvorbě kvalitního prostředí pro podnikání a zvýšit zaměstnanost.

Podle Martínka je systém předložených operačních programů z mnoha pohledů unikátní. Platí to zejména pro objem prostředků, které umožní smysluplně a přírůstově využít obrovského množství peněz. Celková suma prostředků po započtení domácího spolufinancování se v těchto letech totiž může vyšplhat až na 1 bilion Kč.

ČR tak stojí před jedinečnou příležitostí vystavit v budoucím sedmiletém období skutečně masivní základy své vlastní konkurenceschopnosti, protože je nanejvýš nepravděpodobné, že by se takováto příležitost ještě jednou opakovala, sdělil Martínek novinářům.

Z fondů EU by do Česka mohlo v letech 2007 až 2013 jít až 25,88 miliardy eur. Asi pětina z nich je určena na rozvoj dopravy. Finance by měly směřovat hlavně na vybudování prioritních dopravních staveb, tedy dálnic a železničních koridorů. Zhruba 5,2 miliardy eur může jít do zlepšování životního prostředí, zhruba 3,4 miliardy pak na rozvoj regionů.

rai-ihned, vlada.cz

Související články:
Pravidla pro čerpání evropských fondů jsou pro ČR příznivá
Regiony: Na správu evropských peněz jsme připraveni

Autor: rai-ihned, vlada.cz

Sdílet tento příspěvek