Z fondů EU pro rok 2004 je podle MMR vyčerpána polovina

30.06.2006
Ze zhruba 394 milionů eur, které může ČR využít ze strukturálních fondů EU do konce letošního roku, se vyčerpala zhruba polovina.

Podle českého ministra pro místní rozvoj se nakonec podaří získat kolem 80 procent obnosu. Celkově bylo z fondů, jejichž čerpání spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj vyčerpáno celkem 1,204 miliardy korun.

Kvůli výkyvu kurzu koruny vůči euru nyní MMR eviduje přebytek čerpání 1,5 miliardy korun. Zvažuje proto, zda by se peníze mohly získat z programů, kde je prostředků dostatek. Jedná také s ministerstvem financí o možnosti přejít od roku 2007 na financování v eurech a nikoliv v korunách.

V současné chvíli se nejlépe daří čerpat prostředky z programu průmysl a podnikání, kde jsou v současné době vyčerpány tři čtvrtiny alokace roku 2005. programu infrastruktura a programu rozvoje venkova a multifunkčního zemědělství. Peníze přidělené na rok 2004, které je potřeba vyčerpat do konce letošního roku, se v těchto programech podle ministra vyčerpají.

Čerpání fondů bude jednodušší

V rámci Společného regionálního operačního programu bylo zrealizováno 456 projektů, z nichž již 195 bylo proplaceno. K projektům, na které Evropská unie poskytla dotace, patří například regenerace historického jádra Písku, obnova vozů MHD v Mladé Boleslavi či rozvoj informačních a komunikačních technologií v Kroměříži (prezentaci úspěšných projektů si můžete pustit ZDE).

Naopak Praha má s čerpáním peněz stále problémy a již nyní je jasné, že se jí přidělené prostředky do konce letošního roku vyčerpat nepodaří. Špatné čerpání je podle Martínka způsobené zejména tím, že hlavní město dosud nemělo s čerpáním peněz z unie zkušenosti.

Proti období 2004 až 2006 se čerpání peněz v letech 2007 až 2013 změní na průběžné ze zpětného financování. To by mělo žadatelům výrazně pomoci, protože již při proplácení faktur získají peníze z EU. Dosud je získávají až poté, co faktury zaplatí z vlastních nebo úvěrových prostředků.

K lepšímu čerpání by také mělo přispět průběžné přijímání žádostí, dosud se k určitému datu vyhlašovaly výzvy. Výrazně se také mají zjednodušit materiály, které musí žadatelé k žádosti přikládat. Čerpání by se mělo zlepšit i tím, že úředníci budou mimo jiné finančně motivováni k rychlému dokončení projektů.

Jako riskantní krok vzhledem k čerpání peněz z evropských fondů od roku 2007 vidí ministr uvažované spojení ministerstva pro místní rozvoj s ministerstvem zemědělství. Podle Martínka potřebuje čerpání peněz z EU jednoho ministra. Jednání s Evropskou komisí nebude vůbec jednoduché, bude to vyžadovat celého ministra a ne jen půl, řekl Martínek. V letech 2007 až 2013 bude moci ČR z evropských fondů získat kolem 100 miliard korun ročně. Ve srovnání se současným obdobím jde o více než trojnásobný objem peněz.

Harmogram čerpání fondů EU – současné stav:

Zdroj: MMR

Autor: rai-ihned, MMR

Sdílet tento příspěvek