MZV: Za pomalé přebírání směrnic EU může legislativa

24.07.2006
Za pomalé přebírání evropských směrnic týkajících se vnitřního trhu můžou podle Ministerstva zahraničních věcí složitý legislativní proces a přísná pravidla.

Česká republika přitom podle evropských statistik zaostává při převádění těchto směrnic a je na tom stále nejhůř z nových členských zemí EU.
ČR je se 48 nepřevedenými směrnicemi, které se rovnají třem procentům, v EU pátá nejhorší za Lucemburskem, Itálií, Řeckem a Portugalskem. Podle Richarda Krpače z tiskového oddělení Ministerstva zahraničních věcí může za zpoždění zejména složitý legislativní proces. Ministerstvo má podle něj zájem zlepšit přebírání směrnic, legislativní proces má ale v rukou český parlament.

Členské státy mají na převzetí unijních směrnic do své legislativy dva roky, ale tuto lhůtu vždy nedodrží. Komise usiluje o to, aby poměr unijních směrnic nepřevedených do národního práva nepřesáhl 1,5 procenta.
Loni v listopadu se tomu země EU přiblížily, když se v průměru dostaly na 1,6 procenta schválených směrnic. Letos v červnu se však tento poměr opět zvýšil na 1,9 procenta (tedy na 31 směrnic). Český deficit byl v loňském listopadu 2,5 procenta, takže jsme se spolu s Itálií a Portugalskem zařadili mezi země, které si pohoršily o 0,5 procenta a víc.

Nejlepší skóre má Dánsko, kterému k převedení do národního práva schází jen 0,8 procenta schválených směrnic.
Noví členové si vedou lépe než staří. Deset nových zemí má průměrný deficit 1,5 procenta, zatímco patnáctka 2,2 procenta. EU usiluje o vytvoření vnitřního trhu, který by usnadňoval pohyb lidí, kapitálu i služeb. Zdržení v transpozici pravidel EU brání firmám působícím ve více zemích, aby využívaly harmonizovaná unijní pravidla.

Komise může také předat případy, kdy jednotlivé země špatně uplatňují evropské právo, Evropskému soudnímu dvoru.
V tomto směru si vedla ČR za posledního půl roku dobře, protože počet těchto otevřených řízení pro porušení evropského práva poklesl na sedm, tedy na polovinu.

Související články:
ČR implementuje evropskou legislativu nejhůře z nováčků EU 

Autor: MZV, čtk

Sdílet tento příspěvek