Parlamentní strany jsou připraveny debatovat o EU

04.07.2005
Představitelé parlamentních stran jsou připraveni diskutovat o EU a jejím dalším směřování. K diskusi šéfy stran a nejvyšší ústavní činitele vyzval prezident Klaus.

Představitelé parlamentních stran jsou připraveni diskutovat o EU a jejím dalším směřování. K diskusi šéfy stran a nejvyšší ústavní činitele vyzval v pátek prezident Václav Klaus. Příprava debeaty se ovšem neobejde bez problémů. ODS nechce, aby v debatě učinkovali komunisté. ČSSD má zase pochybnosti, zda nad celou akcí má bdít prezident Klaus.

„Domníváme se, že by se tohoto jednání neměla zúčastnit KSČM. Iniciativu prezidenta ČR považujeme za mnohem efektivnější způsob debaty o evropských tématech, než spektakulární schůzky svolávané předsedou vlády Jiřím Paroubkem,“ soudí ODS v narážce na nedávnou schůzku Paroubka a šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka o EU.

Paroubek ČT potvrdil, že chce příští týden s prezidentem mluvit o termínu schůzky české politické reprezentace o dalším směřování Evropské unie. Podle ministerského předsedy však už debata pokročila dál, než kde ji chce zahájit prezident. „Tou vhodnou dobou byla asi doba před konáním evropského summitu (před 14 dny),“ sdělil Paroubek s tím, že by o EU debatoval raději s občany než s politiky.

Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) sdělil, že po prohlášení ODS přibývá podle jeho názoru nad Klausovou výzvou otazníků. „Mám pochyby nad jeho patronátem nad touto akcí. Myslím si, že jeho patronát je problém,“ řekl ČTK Zaorálek. Klaus podle něj zastává ve vztahu k EU nerealistické a mnohdy extremní názory. „Pro ODS je to o tom, kdo se má schůzky účastnit. Pro mě složení problémem není,“ řekl.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) iniciativu prezidenta Václava Klause uvítal. Věří, že se bude konstruktivně diskutovat nad otázkami Evropské unie. Za důležité považuje především sjednocení domácí pozice. Šéf ČSSD Stanislav Gross podle dnešního tisku míní, že setkání by mělo předcházet jednání Klause s Paroubkem.

Ostatní strany jsou zatím ve svých reakcích zdrženlivé. „Beru dopis prezidenta velmi vážně. Abychom mohli dát reprezentativní odpověď, svolal jsem na její formulaci předsednictvo v nejbližším možném termínu,“ oznámil v ČT předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Stranou těchto sporů zatím zůstávají menší parlamentní strany. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik uvedl, že jeho strana je připravena jednat s každým, kdo o to má zájem. Předseda poslaneckého klubu US-DEU Vlastimil Ostrý sdělil, že jeho strana má určitě zájem se jednání o směřování EU zúčastnit.

Sdílet tento příspěvek