Téma EU bude podle Klause nástrojem předvolebního boje

13.08.2005
Jako bič na své konkurenty, nikoli konstruktivně, budou podle prezidenta Klause vytahovat politické strany témata EU a evropská ústava v předvolebním boji.

Jako bič na své konkurenty, nikoli konstruktivně, budou podle prezidenta Václava Klause vytahovat téma evropské ústavní smlouvy politické strany v předvolební debatě. Prezident počátkem prázdnin vyzval politiky k diskusi nad směřováním Evropské unie po francouzském a nizozemském vetu euroústavě. Ta ale, jak uvedl v dnešním pořadu Českého rozhlasu Týden v tahu, zřetelně utichla.

„Zastánci euroústavy pochopili, že tudy cesta nevede, pochopili, že možná nemá smysl se prát, o tuhletu věc,“ uvedl s tím, že možná dali přednost plíživé byrokratické cestě prosazování svých cílů. Na rozdíl od politiků vládních stran, kteří prosazují těsnější integraci EU, Klaus budoucnost starého kontinentu vidí v co nejvolnější spolupráci evropských zemí.

Prezident nezměnil během pár týdnů ani svůj postoj k výzvě premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), aby spolu o budoucnosti Evropské unie hovořili v televizi. „Televizní debata není o podstatě věci, ale hra o diváka,“ konstatoval. Předsedu vlády, se kterým se dostal do několika sporů, má za mediálně hyperaktivního a nejvýraznějšího z trojice posledních premiérů vzešlých ze sociální demokracie. Jeho výstupy však považuje spíš za přestřelky, než sofistikované debaty, které sám jako premiér v 90. letech vedl s tehdejším prezidentem Václavem Havlem.

Paroubek nedávno označil způsob, jakým Klaus vede debatu o EU, za neproduktivní. V Lidových novinách Klaus mimo jiné napsal, že EU potřebuje změnu, a navrhl vznik nového uskupení, které by se mohlo jmenovat Organizace evropských států (OES). Členy OES podle něj budou jednotlivé státy, nikoli přímo občané, jak se o to pokoušela evropská ústava.

Sdílet tento příspěvek