STEM: Největším českým euroskeptikem je prezident Klaus

21.08.2005
Za euroskeptika označilo prezidenta Klause 65 procent respondentů. Za největšího českého europtimistu považují čeští občané Václava Havla.

Největším eurooptimistou na české politické scéně je podle občanů bývalý prezident Václav Havel, naopak největším europesimistou je současná hlava státu Václav Klaus. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury STEM. Havel je eurooptimista podle 55 procent respondentů, Klause za euroskeptika označilo 65 procent lidí.

Za eurooptimisty lidé dále nejčastěji považují špičky sociální demokracie jako předsedu strany Stanislava Grosse, premiéra Jiřího Paroubka a evropského komisaře Vladimíra Špidlu. Euroskeptikem nazvali lidé kromě Klause také šéfa ODS Mirka Topolánka a šéfa KSČM Miroslava Grebeníčka. Z toho pohledu je podle průzkumu zajímavé, že mezi stoupenci ODS je nejméně euroskeptiků. Nejčastěji se za ně označují příznivci komunistů a lidé, kteří nechodí k volbám.

Čelní politici z dalších stran jsou pro občany z tohoto hlediska většinou nečitelní, lidé buď nevědí, jak je zařadit, nebo jim přisuzují eurorealismus. Mezi eurorealisty nejčastěji řadili lidoveckého šéfa Miroslava Kalouska (37 procent lidí).

Sami sebe lidé nejčastěji považují za eurorealisty, vyslovila se tak polovina populace. Za euroskeptika se považuje asi třetina lidí, pouhá pětina se prohlásila za eurooptimistu. Podíl deklarovaných euroskeptiků narůstá s věkem. Zatímco mezi lidmi od 18 do 29 let se za euroskeptika a eurooptimistu označila téměř stejně velká část lidí (26 procent, respektive 25 procent), mezi lidmi nad 60 let je eurooptimistů jen 15 procent, euroskeptiků naopak 41 procent. Podíl euroskeptiků klesá také se zvyšujícím se vzděláním.

Sdílet tento příspěvek