Úřad vlády podpořil projekty na informování o EU

10.03.2006

Grantové řízení si kladlo za cíl podpořit kvalitní projekty, které by byly v maximální míře transparentní a použitelné v praxi. Čtyři desítky projektů získaly téměř 20 milionů korun.

Čtyři desítky projektů na informování o EU, které  loni vybrala komise na úřadu vlády, dopadly výborně, pouze s jedním byla  trochu potíž, a uchazeč tak musel část peněz vrátit, uvádí vládní odbor pro  informování o evropských záležitostech v souvislosti s ukončením grantového řízení na projekty EU.  

 

Loni úřad vlády dal na informační osvětu o EU 20 milionů korun. Stejná  částka je schválena pro letošní rok. K tomu vláda vyčlenila dalších 20  milionů například na vybudování eurocenter v regionech, na průzkumy či na  informační servery.

 

Grantové řízení si kladlo za cíl podpořit kvalitní projekty, které by byly v maximální míře transparentní a použitelné v praxi. Měly by přispívat ke zlepšení informování o EU. Řízení mělo svá specifika: žádost mohl podat kdokoliv, nebyla stanovena minimální ani maximální cena projektu a nebylo stanovené spolufinancování projektů.

Celkem bylo ze 122 projektů vybráno 41, mezi které bylo rozděleno 19,6 milionů korun. Mezi podpořené projekty patří různé semináře, příručky, bezplatné konzultace nebo soutěže, týkající se EU.

V pondělí bude uzavřeno další kolo výběrového řízení, z něhož vzejdou další  návrhy na informování veřejnosti o EU. Pro letošní rok jsou vyhlášeny tři  tematické okruhy: budoucnost Evropy, EU do škol a nově bezpečná Evropa.  Spolu s tematickými okruhy byly zveřejněny i metodiky pro vypracování  projektů. Úřad vlády v rámci kampaně chystá na 9. května oslavy Dne Evropy.

 

Nejvýznamnější akcí bude multimediální výstava, která představí propagační  předměty, plakáty, designy, speciální loga, grafiku i obsah kampaní k  evropským záležitostem v členských státech. Lidé se budou moci seznámit s  různými formami agitací před vstupem do EU, přijetím eura či ratifikací  evropské ústavy.

Prezentaci k ukončení grantového řízení naleznete zde

Sdílet tento příspěvek