Brusel: Češi platí za karty příliš

13.04.2006
Trh platebních karet v Česku je podle Evropské komise nevyspělý a nestabilní. Obchodníci odvádí vysoké poplatky za přijetí karet a nakonec na to doplácí zákazníci.

Čeští obchodníci i spotřebitelé platí za používání platebních karet vysoké poplatky, oznámila včera Evropská komise.
„Obchodníci v České republice, Maďarsku a Portugalsku musí v průměru odvádět na poplatcích za přijetí karet MasterCard a Visa třikrát až čtyřikrát více než ve Švédsku, Finsku a Itálii,“ uvedla včera komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.
Tuzemský obchodník zaplatí podle Bruselu z transakce v průměru mezi 2,5 až 3,1 procenta z celkové ceny zboží. To prodraží nákupy pro zákazníka až o 2,5 procenta.

Trh platebních karet v Česku a dalších nových zemích unie je podle Evropské komise „nevyspělý a nestabilní“. Mezi kartami v republice totiž zcela dominují produkty Maestro a Visa a menší banky a vydavatelé si stěžují, že jim velcí hráči brání ve vstupu na český trh vzájemnými dohodami.
Nedostatečnou konkurencí přitom trpí především malé podniky a spotřebitelé. Pokud by trh fungoval, jak má, průměrná evropská domácnost by ročně ušetřila podle Kroesové stovky eur.
V Česku je nyní přes sedm miliónů vydaných karet. Lidé podle odhadů Sdružení obchodu a cestovního ruchu jimi loni zaplatili zboží v obchodech za 144 miliard korun.

MasterCard loni nabídla obchodníkům možnost, jak si snížit náklady na karty: provize mohli přičíst zákazníkům k ceně nákupu. To ale všichni obchodníci odmítli. Báli se, že by pak u nich lidé přestali kartami platit, a tím by přišli o tržby.
Podle generálního sekretáře tuzemského Sdružení pro bankovní karty Milana Zátky by provize mohlo snížit, kdyby Češi platili nákupy kartami ještě mnohem častěji: „Právě ve Skandinávii, kde každý platí běžně kartou, jsou provize obchodníků nejnižší.“ Příznivě na snižování poplatků podle Zátky působí i příchod zahraničních obchodních řetězců. Ty totiž tlačí, aby provize za přijímání karet byly stejně nízké jako v jejich domovských zemích. Například Tesco si tak prosadilo menší poplatky.

Navíc nynější cena za transakce je podle Zátky v Česku přiměřená: „Poplatky odrážejí jak investice, které musely banky vynaložit na potřebné technologie, tak i nižší objem transakcí, než kolik jich probíhá ve vyspělých zemích.“
Tuzemští menší obchodníci si na provize z karet stěžují už delší dobu. Právě ti totiž odvádějí na poplatcích vyšší procenta z nákupů než velké obchodní řetězce. Lubomír Motyčka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu chce nyní za své členy jednat se Zátkovým sdružením. Pokud budou schůzky bezúspěšné, sdružení je připraveno obrátit se na antimonopolní úřad.

Všichni v Evropě působící vydavatelé karet nyní nejdříve musí odpovědět do deseti týdnů komisařce Kroesové, jak situaci změní. Pokud ani poté nebude spokojena, nebude prý váhat s žalobou za porušení hospodářské soutěže.
Asociace MasterCard včera oznámila, že zprávu studuje a v termínu odpoví. Visa nereagovala. Na kartách kromě nich vydělávají i banky: ty, které kartu vydávají a pak ty, se kterými mají obchodníci uzavřenou smlouvu.

Autor: Radek Honzák, Olga Skalková

Sdílet tento příspěvek