Česko zaplatí pokutu za mléko

03.05.2006
Česko bude muset zaplatit Evropské unii pokutu zhruba 170 miliónů korun za to, že zdejší zemědělci vyrábějí příliš mnoho mléka.

Česko bude muset zaplatit Evropské unii pokutu zhruba 170 miliónů korun za to, že zdejší zemědělci vyrábějí příliš mnoho mléka.
Čeští producenti totiž překročí o zhruba 19 miliónů kilogramů limit mléka za takzvaný kvótový rok 2005 až 2006. Ten činí 2,68 miliardy kilogramů. Vyplývá to z předběžných údajů Státního zemědělského intervenčního fondu.
„Jednotliví čeští producenti mléka tak za kilogram překročené dávky zaplatí přibližně 1,60 koruny. Je to výrazně nižší částka než původně předpokládané dvě až čtyři koruny za kilogram,“ řekl ministr zemědělství Jan Mládek.

Pokuta je daní za to, že rolníci mohou využívat dotací Evropské unie. Brusel totiž dotuje i nadvýrobu mléka a následný vývoz mléčných přebytků. Zdroje peněz však nejsou neomezené, a proto je výroba mléka omezena kvótami. Jednotlivé země dostávají takzvanou národní kvótu, kterou pak rozpočítávají na farmáře.
Je přitom obvyklé, že řada zemí mléčnou kvótu o něco překročí. Systém dotací a kvót se rolníkům vyplácí i přes občasné sankce. Například tuzemští zemědělci letos dostanou přes třicet miliard korun.

„Počítáme s tím, že pokuty zaplatíme sami, nebudeme na to požadovat úhradu od státu,“ řekl včera předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Podle něj přitom kvóty překročilo přes 1400 chovatelů, to je víc než polovina.

Autor: Martin Mařík

Sdílet tento příspěvek