Havel: EU by měla být především inspirací

17.12.2008
Euroskop

Na včerejší konferenci o lidských právech v Evropě, jíž pořádalo sdružení Ano pro Evropu, přednesl krátký příspěvek i bývalý prezident Václav Havel. Jeho vystoupení se týkalo role, které by se podle Havla měla Evropská unie chopit.

Nevnucujme se

Havel označil vznik EU jako historický úkaz politické vůle a konsensu, který navíc znamenal pro Evropu dobu stability a míru. Ovšem téměř okamžitě k tomuto obdivnému popisu připojil i své „ale, pod nímž rozumí současnou neschopnost a neaktivnost Unie. Podle Havla byla Evropa vždy pyšná na vývoz svých civilizačních objevů, které násilím vnucovala světu. V oblasti lidských práv se snad dá tvrdit, že platí universálně jako minimum společné lidskému rodu. Havel odsuzoval spíš politické tlaky dávných let. Na rozdíl od politiků, kteří oslavují zásah Unie v Gruzii apod, podléhá v současné době EU podle Havla rozhádanosti a ztrácí svůj vliv na světě.

Neignorujme nesvobodu

Evropská unie by měla sloužit jako inspirace, k čemuž Havel přidal příklad odsouhlaseného klimatického balíčku. A zejména nehledět v jednáních s ostatními zeměmi na „obal, protože i státy s pluralitou stran a svobodou projevu mohou být, a často bývají, nesvobodné. Havel naprosto odsoudil „opatrné našlapování EU vůči Moskvě. Podle něj by si Evropa měla uvědomit, že určitým způsobem nese odpovědnost za celý svět, s nímž jedná, a nebát se svým problematickým partnerům ukázat, co si o nich skutečně myslí. Havel zdůraznil, že můžeme mít partnerské vztahy s Ruskem, ale nesmíme se ho bát zeptat, proč se tam vraždí novináři.

Na závěr vyslovil Havel svůj dávný sen o radikálním zjednodušení institucí EU, které je potřeba mimo jiné právě kvůli jednotnějšímu postupu v zahraniční politice. Evropa by se podle něj neměla bát být jen inspirací a více využít svého kontinentálního ukotvení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek