Kyperská vláda podala demisi

28.07.2011
Euroskop

Kyperská vláda dnes odstoupila. Po rezignaci dvou ministrů z menší koaliční Demokratické strany nakonec prezident Demetris Christofias rozhodl o demisi všech zbylých členů kabinetu. O Kypru se spekuluje jako o čtvrté zemi eurozóny, která požádá o finanční pomoc ze záchranného fondu. Agentura Moody´s ve středu snížila rating země o dva stupně na Baa1.

Na Kypru vládne komunistická Pokroková strana pracujícího lidu (AKEL) v koalici z centristickou Demokratickou stranou (DIKO), která měla v 11členné vládě celkem tři ministry – zahraničí, ochodu a zdravotnictví.

Politickou krizi na Kypru odstartovalo neštěstí, ke kterému došlo 11. července na námořní základně Evangelos Florakis nedaleko Larnaky. Výbuch špatně uskladněných výbušnin, zabavených před dvěma lety na lodi směřující z Íránu do Sýrie, zabil 13 lidí, a vyřadil z provozu největší elektrárnu v zemi. Elektrárna Vasilikos dodávala více jak polovinu elektřiny na ostrově. Odhady škod zahrnující opravu elektrárny i dopad na výrobu jdou od jednoho do tří miliard eur.


Jednání o širší koalici

Proti dosavadní vládě se v zemi od výbuchu skoro denně demonstruje. Odstoupením dalších dvou ministrů se rozpadla dosavadní vládní koalice. Christofias zahájil vyjednávání o nové vládě, jejíž ministři zůstávají v úřadech. Předseda DIKO Marios Garoyian prohlásil, že rezignace ministrů jeho strany vytváří prostor pro vládu založenou na širší podpoře.

Demokratická strana chce být součástí pouze kabinetu, který po zbylých 18 měsíců Christofiasova prezidentství bude provádět krizový program. Hlavními úkoly nové vlády mají být vyšetření okolností výbuchu na námořní základně v Mari, obnovení důvěry občanů ve stát a instituce, řešení problému s kyperskými Turky, ekonomická a energetická krize.

Vládní mluvčí Stefanos Stefanou prohlásil, že prezident je připravený vyjednávat o širší podpoře vlády. Kritizoval však, že se o rezignaci dvou ministrů dozvěděl přes média. „Pan Garoyian mohl prezidenta o rozhodnutí strany informovat dříve, uvedl Stefanou.

Finanční problémy Kypru

Podle spekulací kyperského tisku byl připraven rezignovat i ministr financí Charilaos Stavrakis z prezidentovy strany, který se, zatím neúspěšně, snažil získat podporu pro balíček úsporných opatření. Jednání s dalšími politickými stranami 26. července zkrachovala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek