Kypr: Opozice tlačí komunistickou vládu ke škrtům

25.08.2011
Euroskop

Kyperský ministr financí Kikis Kazamias zatím nedokázal v parlamentu prosadit zvýšení daní o 250 milionů eur. Nový ministr, který úřaduje necelý měsíc, chce v září rovněž představit plán škrtů na kterých se vláda komunistického prezidenta Demetrise Christofiase dohodla s odbory.

Sněmovní finanční výbor požaduje po Kazamiasovi více detailů předpokládaných škrtů, politické strany také chtějí čas pro přípravu vlastních návrhů k daňovým balíčkům.

Kypr patří k dalším kandidátům na finanční pomoc ze stabilizačního fondu (ESFS). Kyperský finanční sektor je silně závislý na vývoji v Řecku. Dvě z kyperských bank jsou dokonce mezi největšími držiteli řeckých dluhopisů v Evropě, upozornil Financial Times.

Hospodářství ohrožují také dopady červencové katastrofy v elektrárně Vassilikos. Výbuch uskladněných raket na námořní základně zabil 13 lidí a snížil výrobu elektřiny o polovinu. Internetový server Cyprus Mail označil nehodu za nehorší ránu pro Kypr od turecké invaze v roce 1974.

Kypr v posledním měsíci prošel vládní krizí, která skončila rozpadem koalice. Po odchodu centristické Demokratické strany (DIKO) má vládní Pokroková strana pracujícího lidu (AKEL) podporu pouze 19 poslanců v 56členném parlamentu.

Opoziční pravicové a centristické strany chtějí mnohem větší úsporná opatření, než které dohodla vláda a odbory. Bojí se, že jinak budou dopady krize ještě horší. Bývalý prezident a ekonom George Vassiliou požaduje okamžité zmrazení platů ve státní správě, zrušení 13 platů a automatického zvyšování mezd. Pracovníci ve veřejném sektoru patří nejsilnější skupině zaměstnanců na Kypru.

Christofias, kterému v únoru 2012 končí mandát, radikální reformy odmítá. Vláda navrhuje zvýšení DPH o 2 procenta, vyšší zdanění bohatých, zvýšení příjmů z majetkových daní, dividend a bankovních depozit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek