Francie obnovuje dřívější odchod do důchodu některým pracujícím

06.06.2012
čtk

Francouzská levicová vláda dnes obnovila pro některé pracující možnost odejít do důchodu již v 60 letech, a ne v 62 letech, jak prosadila předchozí pravicová vláda. Oznámila to francouzská ministryně sociální péče a zdravotnictví Marisol Touraineová.

Zmírnění reformy z roku 2010 se týká osob, které začali pracovat brzy, v 18 až 19 letech, a které tedy v 60 letech přispívaly do důchodového systému 41 roků. Opatření se bude v příštím roce týkat odhadem 110.000 lidí a podle vlády přijde stát na 1,1 miliardy eur (28,1 miliardy korun).

Krok, který slíbil nový prezident François Hollande v předvolební kampani, začne platit od 1. listopadu, upřesnila ministryně. Po pravidelném zasedání kabinetu také uvedla, že vláda po dohodě s odbory současně zlepšila výpočet důchodu dlouhodobě nezaměstnaným starším lidem a matkám.

Komentáře označují nynější rozhodnutí vlády i za snahu zalíbit se voličům před nadcházejícími dvoukolovými parlamentními volbami 10. a 17. června. Pravicová opozice označuje krok za nerozumné zatížení státního rozpočtu, které zhorší již tak neuspokojivý stav státních financí Francie v době dluhové krize v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek