Katalánci se bouří, je lékem pro Španělsko federalismus německého typu?

21.09.2012
čtk

Španělský zpěvák Julio Iglesias doporučuje Španělsku spolkové uspořádání po vzoru Německa. K politice se vyjádřil v rozhovoru s deníkem El Mundo v reakci na nyní opět vybičované nacionalistické vášně Katalánců a Basků. Spolkový systém je podle osmašedesátileté celebrity „dobrou protilátkou proti slepému nacionalismu“.

Podle Iglesiase sice není v době hospodářské krize správný čas zavádět ve Španělsku spolkové země. Ale až bude ekonomika opět vzkvétat, je něco takového realizovatelné, tvrdí madridský rodák.

Zatímco Německo tvoří 16 spolkových zemí s rovnoměrně rozdělenými pravomocemi, Španělsko je administrativně rozděleno na 17 autonomních oblastí s rozdílným rozsahem pravomocí. Katalánsko se v těchto dnech dostalo do otevřené roztržky s centrální vládou, která odmítla jeho požadavek na větší autonomii a možnost podílet se na výběru daní.

Zpěvák milostných písní žijící ve Spojených státech rovněž vyjádřil zklamání nad americkou předvolební kampaní. Nevalné mínění má jak o obhajujícím prezidentovi Baracku Obamovi, tak o jeho republikánském vyzyvateli Mittu Romneymu.

USA už měly lepší prezidenty a kandidáty, zhodnotil Iglesias, jenž je příznivcem exprezidenta Billa Clintona. Clinton byl super chlápek, politický intelektuál, prohlásil Iglesias.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek