Premiér Tusk chce změnu ústavy. Hodlá poslance zbavit imunity

15.02.2013
čtk

Polsko možná čeká změna ústavy. Premiér Donald Tusk chce totiž zrušit poslaneckou imunitu, která legislativce chrání před trestním stíháním. Tuska k tomu motivují hlavně množící se případy neukázněných řidičů s poslaneckou legitimací, na něž policie nemůže.

Premiér kvůli tomu hodlá co nejdříve vyvolat hlasování o změně ústavy. K uskutečnění svého plánu bude však předseda vlády v parlamentu potřebovat podporu opozice. „Nevidím důvod, abychom zachovávali parlamentní imunitu jako ochranu poslanců proti stíhání za spáchané přestupky či zločiny. Ochranu poslanců můžeme zajistit i bez imunity,“ prohlásil Tusk podle agentury PAP.

Diskuse o přiměřenosti ochrany ústavních činitelů se v Polsku rozběhla poté, co policie zprovoznila systém fotoradarů, které umožňují zjistit identitu řidičů páchajících dopravní přestupky. Podle rozhlasové stanice RMF24 jen v lednu přistihly radary při překročení povolené rychlosti 15 poslanců z několika parlamentních stran včetně PO, které dosud chrání institut imunity. Tusk před několika týdny označil jejich odvolávání se na imunitu za pokrytecké a hodlal jej znemožnit. Nyní přišel s plánem na co nejrychlejší zrušení imunity před trestním stíháním.

Předseda vlády oznámil svůj návrh v době, kdy jeho straně klesají voličské preference a nemá mnoho jiných vnitropolitických témat, kterými sympatie veřejnosti přitáhnout.

V Polsku chrání imunita poslance pouze po dobu výkonu jejich mandátu, v den jeho skončení mohou být trestně stíháni. K jejímu zrušení je potřeba ústavní dvoutřetinová většina poslanců Sejmu, kde má PO s koaličními lidovci těsnou většinu 235 poslanců z 460. Tusk sice ujišťoval, že návrh odsouhlasí všichni zákonodárci jeho strany, opozice však dosud svou podporu pro ústavní novelu nevyjádřila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek