Orbánova strana předložila rezoluci proti Evropskému parlamentu

05.07.2013
čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho Svaz mladých demokratů (Fidesz) ve čtvrtek tvrdě kritizovali Evropský parlament, který ve středu obvinil maďarskou vládu z porušování základních principů demokracie a požadoval nápravu. Orbánova strana předložila maďarskému parlamentu ke schválení rezoluci, podle níž Evropský parlament konal proti evropským hodnotám a narušil svrchovanost Maďarska. Orbán v rozpravě prohlásil, že europarlament překročil své pravomoci a zneužil svou moc.

Zpráva Evropského parlamentu kritizuje vývoj v Maďarsku od roku 2010, kdy prakticky neomezenou moc získal Fidesz. Dokument vyzývá Orbánův kabinet k nápravě v řadě oblastí, včetně respektování práv menšin, svobody vyznání, nezávislosti justice a sdělovacích prostředků.

Orbán prohlásil, že Evropský parlament požadavky na přísnější kontrolu norem právního státu překračuje své pravomoci, nerespektuje evropské smlouvy a zneužívá svou moc. Podle Orbána stojí za postojem Evropského parlamentu ve skutečnosti hospodářské zájmy. Evropské instituce jsou totiž podle něj rozhořčeny tím, že jeho vláda domácnostem snížila ceny energií, a tím poškodila zájmy globálních společností.

„To odmítáme a raději budeme naslouchat dvěma milionům Maďarů, kteří podepsali petici na podporu plánu snížit poplatky za veřejné služby, a na podzim dále snížíme životní náklady rodin,“ prohlásil Orbán. Premiér mimo jiné uvedl, že zpráva narušuje rovnováhu práv mezi členskými státy a Evropskou unií a že jejím cílem je narušit suverenitu jednoho z členských států, což ohrožuje celou Evropu a její budoucnost.

Opoziční Socialistická strana však namítla, že zpráva Evropského parlamentu nebyla namířena proti Maďarsku a jeho lidu, ale výhradně proti vládě. Nikdo také na evropském fóru vládu nekritizoval za snižování poplatků, ale za omezování základních práv, ohradil se proti Orbánově interpretaci šéf socialistů Attila Mesterházy.

Fidesz parlamentu předložil rezoluci s názvem Maďarsko si zaslouží rovné zacházení, podle níž Evropský parlament schválením zprávy jednal proti evropským hodnotám a svedl Evropskou unii na nebezpečnou cestu. Rezoluce zdůrazňuje, že Maďaři si nepřejí Evropu, v níž jsou omezovány svobody, v níž velké členské země zneužívají svou moc a v níž je narušována suverenita států. Malé národy prý nemají poklonkovat těm velkým. Rezoluce vyzývá maďarskou vládu, aby tlaku EU neustupovala a pokračovala v politice, která usnadňuje životy maďarským rodinám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek