Velká Británie slaví, na svět přišel následník trůnu

23.07.2013
čtk

Vévodkyně Kate v pondělí odpoledne porodila chlapce, který je třetím v pořadí následníků britského trůnu. Oznámil to večer královský palác. První potomek prince Williama přišel na svět v 16:24 místního času (17:24 SELČ) a po porodu vážil téměř 3,8 kilogramu. Jméno prozatím není známo.

Královský dvůr uvedl, že Kate i dítěti se daří dobře a že po porodu, kterého se William zúčastnil, zůstanou v nemocnici přes noc. „Nemohli jsme být šťastnější,“ uvedl podle agentury AP princ William po narození syna. Královna Alžběta II. a její manžel jsou z narození pravnuka nadšení a stejně zareagovali také prarodiče. „Má žena i já jsme neskutečně šťastní z příchodu mého prvního vnoučete. Pro Williama a Kate to je mimořádná chvíle a my jsme velmi nadšení z narození jejich chlapce,“ uvedl Williamův otec princ Charles v prohlášení. Dodal, že se již nemůže dočkat, až vnuka uvidí.

William o narození syna nejprve informoval královnu Alžbětu II., která se podle tradice má dozvědět zprávu jako první, následně i svého otce Charlese a bratra Harryho. Mezi prvními, kdo se o novém členovi královské rodiny dozvěděl, byl podle televize SkyNews také britský premiér David Cameron. „Je to důležitý okamžik v životě našeho národa, ale předpokládám, že je to především nádherný okamžik pro srdečný a milující pár, který má čerstvě narozeného chlapečka,“ řekl Cameron.

Oznámením o narození nového dědice trůnu, který je v následnictví třetím po svém dědovi Charlesovi a otci Williamovi, královský dvůr porušil tradici, podle které se zpráva o porodu nejprve vyvěšuje na stojan před Buckinghamským palácem. Zde se oficiální dokument podepsaný čtyřmi členy lékařského týmu objevil až později, což nadšeným pokřikem kvitovaly stovky přítomných lidí, z nichž někteří čekali před palácem přes 12 hodin.

V ulicích Londýna vypukly večer mohutné oslavy a britská metropole žila narozením královského potomka na každém kroku. „Je to kluk!“ oznamovaly nápisy promítané na některé z budov, zatímco obří kolo London Eye se rozsvítilo v barvách trikolory britské vlajky. Královský palác oznámil, že nechá vyrazit sérii pamětních mincí, které dostanou děti narozené ve stejný den jako potomek Williama a Kate.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek