Francouzští socialisté pohořeli v komunálních volbách

31.03.2014
čtk

Komunální volby ve Francii vyhrála pravice. Podle oficiálních předběžných výsledků získala 46 procent odevzdaných hlasů, zatímco levice 40,5 procenta hlasů. Paříž si ale socialisté udrželi a novou starostkou by se měla stát Anne Hidalgová. Získala 54,5 procenta hlasů.

„Voliči vyjádřili velké očekávání a někdy zlost. Jedná se skutečně o místní a národní prohru pro levici a vládu,“ uvedl ministr vnitra Manuel Valls. Výsledky ukázaly na nespokojenost Francouzů s politikou levicové vlády, zejména pak s ekonomikou. „Obecní volby jsou porážkou pro vládu,“ uvedl premiér Ayrualt. Francouzi podle něj vyslali „jasné poselství, které musí být plně vyslyšeno“.

„Přijímám svůj díl odpovědnosti,“ ovšem premiér také dodal, že „prezident (François Hollande) z těchto voleb vyvodí důsledky“. Nicméně média spekulují o tom, že Ayrault se chystá podat demisi. Nahradit by ho mohl právě Valls. Drtivá porážka levice se může podepsat i na výsledku voleb do Evropského parlamentu, které se budou konat v květnu 2014, ale také na volbách do Senátu. Ty se odehrají na podzim 2014.

Socialistická strana ztratila 155 měst nad 9000 obyvatel. Sice si udržela vedení některých větších měst Štrasburku, Nantes, Dijonu nebo Lille, nově získala Avignon, ale ztratila oblasti, které jsou sužované nezaměstnaností např. Roubaix, Remeš, Saint-Etienne, Caen, Angers a Belfort.

Naopak důvod k radosti má extrémní pravice. „Vstupujeme zjevně do nové fáze, kdy byl ve francouzské politice zlomen monopol dvou hlavních stran. Nyní se musí počítat s třetí silou,“ uvedla šéfka Národní fronty Marine Le Penová. Její straně vhodilo svůj hlas 6,8 procent voličů, čímž ovládla deset měst. Nově získala podporu i na severu země. Na jihu má podporu Béziers a Fréjus.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek