Novým slovenským prezidentem se stal Andrej Kiska

31.03.2014
čtk

Slovenské prezidentské volby vyhrál podnikatel Andrej Kiska s 59,38 procenty hlasů, tedy 1,3 milionů hlasů. Premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico utrpěl největší porážku ve své politické kariéře. Hlas mu dalo 40,6 procent voličů. Fico si ponechal několik dní na rozhodnutí, zda dále setrvá v čele vlády, či nikoliv. Řádné parlamentní volby by se jinak měly konat v roce 2016.

Vítězství multimilionáře Kisky vyvolalo otazníky kolem jeho politických záměrů. Nejen, že se prezentuje jako nestraník, ale ve své předvolební kampani mu byla vyčítána značná nečitelnost. Mluvil např. o sociálních záležitostech nebo zdravotnictví, což jsou témata, která ovšem nepatří k agendě spadající pod kompetence slovenského prezidentského úřadu. Kiska v rozhovoru pro televizi TA3 prohlásil, že nechce kompetence slovenského prezidenta posilovat, protože je považuje za dostatečné. Zároveň ale nesouhlasí s tím, že by hlava státu ztratil pravomoc jmenovat tři z 18 členů soudní rady. Ta prezidentovi dává návrh na jmenování soudců.

Ficovi uškodila při prezidentské kampani jeho agresivní rétorikou, kterou namířil proti svému soupeři. Kritizoval to, že Kiska oproti oficilnímu slovenskému postoji uznává nezávislost Kosova. Politolog Grigorij Mesežnikov pro ČTK analyzoval možné příčiny Ficovy prohry:““Kampaň byla velmi rozpačitá, někdy až panická. Směr byl přitom v minulosti charakteristický spíše tím, že voličům nabízel pozitivní poselství,“a dodal:“Strana Směr má stále perspektivu do budoucna, ale pravděpodobně už nebude tak dominantní. Úřadujícího premiéra porazil člověk, kterého před rokem a půl nikdo neznal. To se může odrazit na pozici Směru.“

Vládní strana Směr-SD zvítězila v roce 2012 v parlamentních volbách 44,4 procentech. Strana ovšem utrpěla porážku na podzim v roce 2013, kdy v Banskobystrickém kraji zvítězil šéf extrémistů Marián Kotleba nad tehdejším předsedou Vladimírem Maňkou. Pokud se i po současné porážce rozhodne Fico zůstat v premiérském úřadě, má k dispozici pohodlnou většinu. Kdyby se rozhodl odstoupit, vládu by zřejmě sestavoval opět Směr-SD, případně by mohlo dojít k dohodě o předčasných volbách.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek