Španělsko: parlament odmítl referendum v Katalánsku

09.04.2014
čtk

Španělský parlament drtivou většinou odmítl konání katalánského referenda o nezávislosti. To katalánská vláda chystá na 9. listopad. Šéf katalánské vlády Artur Mas podle agentury AFP prohlásil, že regionální vláda bude dál hledat legální způsob, jak referendum uspořádat.

Španělští poslanci odmítli žádost regionálního katalánského parlamentu o propůjčení pravomoci k uspořádání referenda po téměř sedmihodinové debatě. Proti konání referenda se vyslovilo 299 poslanců, pro bylo 47 zákonodárců a jeden se hlasování zdržel.

Španělský ústavní soud už v únoru označil chystané referendum za nelegální, protože podle španělské ústavy nemůže autonomní společenství jednostranně vyhlásit referendum o svém sebeurčení, a rozhodnout tak o svém členství ve Španělsku. Madrid se přitom tvrdě staví proti snahám hospodářsky vyspělého Katalánska o osamostatnění.

Katalánců, kteří mají silné historické a kulturní kořeny a vlastní jazyk, je kolem 7,5 milionu. Chtějí více zasahovat do výběru daní a veřejných výdajů, protože se domnívají, že v rámci Španělska více odvádějí, než mají ze společného státu prospěch. Region představuje 20 procent ekonomiky a jen 15 procent voličstva. V současnosti je ale Katalánsko velmi zadlužené.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek