Německo schválilo zákon pro mladé Turky

09.04.2014
čtk

Německá vláda schválila návrh zákona, jenž umožní mladým lidem z přistěhovaleckých rodin získat dvojí občanství. Dosud si museli ve 23 letech vybrat, zda chtějí občanství Německa, nebo své původní vlasti. Reformu dlouho požadovala rozsáhlá turecká komunita v Německu, ale kritikové namítají, že vládní návrh zahrnuje jen mladé lidi, informovala agentura Reuters.

Podle dosavadních pravidel se musí děti imigrantů z většiny zemí mimo EU ve 23 letech rozhodnout jen pro jedno občanství. To trápilo zejména zhruba třímilionovou komunitu obyvatel tureckého původu. Jen necelá polovina z nich si nakonec zvolila německé občanství.

Nový zákon umožní využívat dva pasy lidem, kteří ve svých 21 letech prokážou, že nejméně osm let žili v Německu, chodili tam nejméně šest let do školy a absolvovali přinejmenším učební obor. „Je to významný signál pro mladé lidi v naší zemi. Stovky tisíc si jich mohou oddechnout,“ konstatovala státní ministryně pro migraci, uprchlíky a integraci Aydan Özoguzová.

Předáci turecké obce ale kritizovali, že návrh nového zákona se vztahuje pouze na mladé lidi, a ne na starší, z nichž mnozí v Německu žijí desítky let. Zákon ještě musí schválit parlament, kde by pro změny měli hlasovat křesťanští i sociální demokraté, kteří tvoří velkou koalici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek