Francie a Británie: průzkumy před volbami do EP

14.04.2014
čtk

Krajně pravicová Národní fronta (FN) by nyní ve Francii zvítězilave volbách do Evropského parlamentu. Podle průzkumu, který provedl institut Ifop pro list Paris Match a rozhlas Sud Radio, by pro ni hlasovalo 24 procent voličů.

Hlavní pravicová strana Svaz pro lidové hnutí (UMP) by skončila těsně druhá s 24 procenty a socialisté prezidenta Françoise Hollandea třetí s 21 procenty.

Evropské volby se ve Francii uskuteční v neděli 25. května. Kdyby se konaly tuto neděli, nešlo by k nim 61 procent voličů, ukázal také internetový průzkum, o kterém na webu informoval list Le Parisien. Výsledky jsou podle něj dalším políčkem pro UMP a vládní levici, která utrpěla těžkou porážku v nedávných komunálních volbách v zemi.

Také v Británii roste popularita protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). V jednom z nejnovějších průzkumů stoupla její podpora mezi voliči rekordně vysoko, napsala agentura Reuters. UKIP usiluje o odchod Británie z EU a o zastavení imigrace do Británie. Podle průzkumu institutu ComRes, který sleduje voličské preference před všeobecnými volbami v příštím roce, by UKIP dostala 20 procent. Rekord strany v tomto průzkumu za čtyři roky jeho existence dosud činil 16 procent.

Konzervativci premiéra Davida Camerona si naopak pohoršili o čtyři procentní body na 29 procent. Podle webu politics.co.uk je to pro ně nejhorší výsledek od začátku roku. Cameron, který ve čtvrtek oficiálně zahájil svou kampaň k volbám do EP, označil ten den názory UKIP na Evropskou unii za extremistické.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek