EP dal zelenou přeshraničním doplňkovým důchodům

16.04.2014
čtk

Lidé, kteří se budou za prací stěhovat do jiných členských zemí EU, budou mít stejná práva na doplňkové důchodové spoření, jaká měli ve své původní zemi.

Změna spočívá mj. v tom, že pro získání práva na doplňkové důchodové spoření musí člověk pracovat maximálně tři roky, což oproti předchozímu nastavení představuje kratší dobu.“Lhůty pro nabytí důchodových práv byly bariérou, čekací lhůta někde dosahuje až pět let. Našim cílem bylo tyto lhůty snížit a podpořit mobilitu pracovníků,“ uvedl český europoslanec Milan Cabrnoch (ODS.) Nový návrh se vztahuje nejen na osoby, které se do jiného členského státu přestěhovaly, ale i na pracovníky dojíždějící za prací do jiného členského státu EU ze svého domovskému státu. Dosud nebylo u lidí pracujících v cizím státě EU možné zachování práv na doplňkové důchodové připojištění ve všech případech.

Hlavním důvodem pro vytvoření návrhu byla snaha o snadnější mobilitu pracovníků v rámci EU.“Evropští pracovníci mohou nyní plně využívat svých důchodových práv, i když se přestěhují do jiné členské země. Tyto právní předpisy přispějí k odstranění překážek volného pohybu pracovníků,“ řekla europoslankyně z Nizozemí Ria Oomenová-Ruijtenová. Ta ladila konečnou podobu návrhu s Radou EU. ČTK uvádí, že evropští politici se snaží bojovat proti nezaměstnanosti, kterou přinesla zejména ekonomická krize, právě zlepšováním dostupnosti pracovních výhod při stěhování.

Země EU mají čtyři roky na to, aby implementovaly tuto směrnici do svého právní řádu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek