Labouristé si najali Obamova volebního stratéga

21.04.2014
čtk

Muž, který stál za dvěma volebními vítězstvími amerického prezidenta Baracka Obamy, má pomoci vyhrát britským labouristům parlamentní volby, které se uskuteční příští rok. Opoziční strana najala hlavního Obamova volebního stratéga Davida Axelroda.

David Axelrod se stane součástí volebního týmu a bude v něm pracovat jako hlavní strategický poradce, sdělila Labouristická strana. Jak dodala, jeho angažování je pro stranu „obrovským přínosem“. Labouristé očekávají před volbami příští rok v květnu velmi tvrdou kampaň, ve které se chtějí postavit vládnoucím konzervativcům a liberálním demokratům.

I když průzkumy veřejného mínění naznačují, že je opoziční strana mezi voliči nyní nejpopulárnější, vše se ještě může změnit. I vzhledem k tomu, že britská ekonomika je na vzestupu a začínají stoupat i příjmy obyvatel. Voliči rovněž nejsou příliš nadšení z toho, že by se měl stát novým premiérem vůdce strany, čtyřiačtyřicetiletý Ed Miliband, který je podle mnohých nezkušeným politikem a příliš velkým intelektuálem vzdáleným obyčejným lidem.

Axelrod se má nově od příštího měsíce účastnit všech strategických diskuzí s Milibandem, uvedli labouristé. „Věříme, že vzhledem k jeho dosavadním zásluhám má pro naši kampaň hodně co nabídnout,“ uvedl labouristický volební koordinátor Douglas Alexander.

Obamův klíčový stratég ve svém prohlášení uvedl, že smlouvu s britskou opozicí podepsal, protože ho zaujaly Milibandovy názory, zejména týkající se ekonomiky. Oba, Miliband i Obama, měli v úmyslu zaměřit se na „zkušenosti obyčejných lidí“, kteří musí čelit vyšším nákladům na bydlení i nerovnostem v příjmech, dodal Axelrod. Ed Miliband má přitom podle něj reálnou představu, jak by se tyto problémy mohly řešit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek