Katalánci a nezávislost. Jak to bude dál?

24.04.2014
čtk

Obyvatelé Katalánska chtějí hlasovat o nezávislosti na Španělsku a to přesto, že konání příslušného referenda parlament začátkem měsíce odmítl. Katalánský prezident Artur Mas ve středu řekl, že by lidé měli mít možnost vyjádřit svůj názor, i když to bude jen v nezávazném hlasování. Napsala to agentura Reuters.

Katalánská vláda chtěla letos 9. listopadu uspořádat referendum o nezávislosti regionu. Ústavní soud ale označil takové referendum za protiprávní a proti jeho konání se postavil i španělský parlament. Mas prý nyní bude hledat způsob, jak hlasování uspořádat tak, aby bylo v souladu se zákony.

„Měli by Kataláncům dovolit přinejmenším to, aby demokraticky a podle katalánských zákonů vyjádřili svou vůli. Žádáme proto vládu, aby tento proces neblokovala a my se mohli dozvědět názor Katalánců,“ uvedl Mas.

Katalánců, kteří mají silné historické a kulturní kořeny a vlastní jazyk, je kolem 7,5 milionu. Chtějí více zasahovat do výběru daní a veřejných výdajů, protože se domnívají, že v rámci Španělska více odvádějí, než získávají. Region představuje 20 procent ekonomiky a jen 15 procent voličstva. V současnosti je ale Katalánsko velmi zadlužené.

Podle průzkumů podporuje nezávislost asi polovina obyvatel Katalánska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek