Cameron obhajoval v parlamentu odpor k výběru Junckera do čela EK

01.07.2014
čtk

Britský premiér David Cameron v pondělí obhajoval před poslanci v parlamentu svůj odpor k výběru bývalého lucemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera za nového šéfa Evropské komise. Minulý týden na summitu EU Cameron v hlasování prohrál, když se na jeho stranu postavilo z 28 zemí EU pouze Maďarsko.

Vůdce opozičních labouristů Ed Miliband toho včera využil k okamžitému výpadu, kdy prohru označil za nejhlubší ponížení pro premiéra, jenž podle něj použil špatnou strategii ve vyjednávání s unijními zeměmi. Podle Milibanda, jehož strana podporuje setrvání Británie v EU, tak Cameron uvrhl širší plány na opětovné vyjednávání o vztazích Británie s unií do zmatku.

Cameron prohlásil, že mu v boji o vedoucí křeslo v komisi šlo o princip a že stálo za to, aby byl protokolárně zaznamenán britský nesouhlas. Zároveň ale upozornil, že i s Junckerem půjde o budoucích vztazích jednat. Označil se za mluvčího těch v EU, kteří žádají změny. Slíbil, že se bude snažit přebudovat britské vztahy s EU, pokud vyhraje v přístím roce parlamentní volby, a to před slíbeným referendem o setrvání v EU naplánovaným na rok 2017.

Miliband varoval, že Cameronovi konzervativci již zahájili proces vyvádění Británie z unie. Ironicky dodal, že Cameron si zaslouží „jedničku“ za to, jak si lze odcizit spojence v EU pomocí mimo jiné hrozeb a urážek.

Diane Jamesová, europoslankyně za Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP), která vyhrála v Británii nedávné eurovolby, Camerona podle zpravodajství BBC obvinila, že „klopýtá od jednoho zoufalého činu k druhému“. Dodala, že všichni včetně premiéra, Evropské komise i samotných voličů věděli, že na základní pilíře unijní politiky, které ovlivňují i kroky Británie, „vztáhnout ruce nešlo“.

Cameron vznášel výhrady proti Junckerovi i z osobních důvodů. Muž, který v minulosti stál u mnoha unijních zákulisních dohod a prosazuje co nejsilnější evropskou integraci, není totiž podle názoru britského premiéra tím správným člověkem pro potřebné reformní změny unie.

Negativní dopady na britské veřejné mínění už Junckerovo zvolení přineslo. Alespoň podle průzkumu pro nedělník Mail on Sunday by 47 procent Britů hlasovalo pro opuštění EU, zatímco 39 procent by hlasovalo pro setrvání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek