Bavorský premiér Horst Seehofer a premiér Sobotka jednali o vzájemné spolupráci

03.07.2014
ČTK

Bavorský premiér Horst Seehofer dnes přijel do Prahy a jednal s premiérem Bohuslavem Sobotkou i s ministry české vlády. Schůzka byla věnovaná mj. dopravě nebo chystanému bavorsku informačnímu centru v ČR. Mezi Bavorskem a ČR došlo k podepsání deklarace o posílení spolupráce v oblasti školství, vědy a výzkumu.

„Na základě dnešní dohody se spustí naprosto intenzivní komunikace a spolupráce mezi našimi institucemi, které mají na starosti otázku vysokého školství, vědy a výzkumu. Slibujeme si od ní zintenzivnění kontaktů mezi českými a bavorskými vysokými školami a vědecko-výzkumnými institucemi, ale také našimi institucemi a bavorskými firmami,“ řekl premiér Sobotka.

Bavorský premiér v ČR jednal také o obchodní a kulturní spolupráci, výzkumu a vývoji, špičkové technologii. Seehofer s českými zástupci řešil i jiné aktuální problémy. Bavorsko čelí výraznému nárůstu přílivu pervitinu z ČR, schůzka Seehofera s českou vládou tento problém reflektovala při jednání o boji proti přeshraniční drogové kriminalitě. Oba premiéři dnes řešili problematiku dopravního spojení a shodli se na tom, že je třeba zlepšit vlakové spojení Praha-Mnichov-Norimberk. S německým ministrem dopravy Alexandrem Dobrindtem a šéfem německých drah o tom bude bavorský premiér hovořit ještě v červenci 2014. Seehofer v této záležitosti očekává „podstatný pokrok“.

Na srazu sudetských Němců, který se uskutečnil v červnu, Seehofer zveřejnil informaci, že v Praze bude otevřeno bavorské zastoupení. „Zlepší to naše vzájemné vztahy zejména v praktické, každodenní rovině a posílí to sousedské vazby, které chce česká vláda velmi intenzivně rozvíjet,“ uvedl premiér Sobotka. Seehofer slíbil, že k otevření informační kanceláře dojde ještě v roce 2014. Ta by měla být nedaleko Staroměstského náměstí v Praze, uvedl pro ČTK bavorská ministryně pro evropské záležitosti Beate Merková. Na dnešním setkání se také mluvilo o tom, že obě země chtějí v letech 2016 až 2017 zorganizovat společnou zemskou výstavu o historickém soužití Čechů a Bavorů.

Vztahy obou států po dlouhou dobu komplikoval různý náhled na vysídlení sudetských Němců po druhé světové válce. Právě většina z těchto lidí se usadila v Bavorsku. Seehofer je prvním premiérem Bavorska, který před čtyřmi lety přijel na oficiální návštěvu České republiky. Byl to právě on, kdo s tehdejším premiérem Petrem Nečasem souhlasil, že témata minulosti by neměla negativně zatěžovat současné vztahy.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek