Bulharsko: premiér odstoupí za tři týdny

04.07.2014
čtk

Bulharský parlament je paralyzovaný. Stalo se tak poté, co se opoziční konzervativní seskupení Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) ve čtvrtek přidalo k bojkotu nacionalistického hnutí Ataka s cílem přimět vládu k okamžité demisi. Premiér Plamen Orešarski ale dal najevo, že před 23. červencem neodstoupí. Politická krize v zemi přiměla strany k souhlasu s předčasnými volbami 5. října.

Předseda GERB, bývalý premiér Bojko Borisov podle agentury DPA sdělil, že jeho strana nebude v parlamentu pracovat, dokud kabinet Orešarského nerezignuje. Jako důvod uvedl sporné kroky, které prosadil vládní tábor tvořený socialistickou stranou (BSP) a Hnutím za práva a svobody (DPS), které reprezentuje tureckou menšinu.

Nestranický premiér Orešarski ale oznámil, že pravděpodobně odstoupí až mezi 23. a 25. červencem. Podle agentury Reuters přitom prohlásil, že má dobrý důvod počkat s demisí až po 21. červenci, kdy se má opět otevřít banka CCB. Tento čtvrtý největší finanční dům v zemi převzala pod dočasnou kontrolu centrální banka v souvislosti s tím, co označila za pokusy o destabilizaci země prostřednictvím útoků na bankovní systém.

V uplynulých týdnech se v Bulharsku staly terčem hromadného výběru vkladů dvě velké banky – vedle CCB i třetí největší First Investment Bank. Centrální banka ve snaze o uklidnění situace přislíbila, že využije všech svých prostředků k ochraně úspor obyvatelstva. Vyzvala také všechny státní úřady a politické strany, aby pomohly obnovit důvěru veřejnosti v bankovní systém.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek