Baskická ETA údajně rozpustí „logistické a operační struktury“

21.07.2014
ČTK

ETA se chystá postoupit další krok k odzbrojení tím, že podle svého prohlášení „rozpustí logistické a operační struktury“, které mají co dočinění s ozbrojeným bojem, oznámil baskický deník Gara a agentury AFP a ČTK. Baskičtí separatisté vyhlásili trvalé příměří v roce 2011. To ovšem španělská vláda přijala s nedůvěrou, protože ETA už jednou v roce 2006 příměří ohlásila, ale poté jej porušila. Vláda v Madridu požaduje po organizaci ETA úplné odzbrojení.

Její dosavadní působení si vyžádalo více než 800 obětí. Jak Španělsko, tak Francie, USA i EU nahlíží na hnutí ETA jako na teroristickou organizaci. Separatistická organizace ETA chtěla pomocí ozbrojeného boje dosáhnout vzniku samostatného baskického státu od roku 1968. Podle jejích představ by se měl baskický stát sestávat z několika španělských a francouzských oblastí.

Nejnovější období příměří ETA potvrdila ještě v letošním březnu, kdy oznámila záměr, že chce začít s novou etapou svého působení a ukončit ozbrojený boj za své cíle. V současnosti prý zapečeťuje svoje zásoby výbušnin a zbraní, tak aby bylo „mimo dosah operačního použití“, uvádí ČTK.

ETA letos v březnu poprvé ujistila, že končí s ozbrojeným bojem a chce zahájit novou etapu své činnosti. Svůj arzenál zbraní a výbušnin prý „zapečeťuje“ a ukládá mimo dosah „operačního použití“.
ETA bojovala od roku 1968 za samostatný baskický stát, který by se měl podle ní skládat z několika španělských a francouzských provincií. Za dobu svého boje připravila o život více než 800 lidí. Nejen Madrid a Paříž, ale i Evropská unie a Spojené státy ji považují za teroristickou organizaci.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek