Stane se rumunským prezidentem Němec?

22.07.2014
čtk

Starosta rumunského města Sibiu Klaus Iohannis, pocházející z řad německé menšiny, se stal kandidátem pravicových liberálů na hlavu státu. Nominaci podpořilo 111 ze 166 delegátů, uvedla agentura AFP. Nového prezidenta si Rumuni budou volit v listopadu. Dosavadní hlava státu Traian Basescu už po dvou volebních obdobích nemůže pokračovat.

Podle průzkumů má Iohannis v souboji s vládnoucí levicí největší šance z pravicových politiků, přinejmenším na postup do druhého kola. Tam se nejspíš utká s nynějším premiérem Victorem Pontou. „Chci být prezidentem sjednocovatelem, prostředníkem,“ prohlásil pětapadesátiletý politik.

Iohannis byl zvolen do čela Sibia, někdejší metropole transylvánských Sasů, v roce 2000 a vyhrál i tři následující volby, naposledy předloni. Před pěti lety Iohanisovo jméno zmiňoval neúspěšný kandidát sociálních demokratů Mircea Geoan jako případného premiéra.

Německá menšina v Rumunsku dosahuje počtu necelých 40 tisíc. Od pádu komunismu v roce 1989 se z Rumunska vystěhovalo více než 100.000 lidí, hlásících se k německému původu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek