Špióni ze spřátelených zemí se dostali do hledáčku německé kontrarozvědky

24.07.2014
Euroskop

Německá kontrarozvědka si napříště posvítí na agenty spřátelených zemí, jakými jsou např. USA nebo Velká Británie. Úřad Angely Merkelové to dnes dojednal s ministerstvem zahraničí a vnitra, informuje Süddeutsche Zeitung a ČTK. Téma se stalo aktuální zejména po rozpoutání aféry kolem analytika Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena.

Snowden zveřejnil informaci, že NSA monitorovala emailovou korespondenci velkému množství lidí po celém světě, podle dokumentů, které předal médiím mohlo jít až o statisíce sledovaných osob. Mezi nejproblematičtější pak patřil údajný monitoring mobilního telefonu německé kancléřky Merkelové a bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Merkelová pro Deutsche Welle o Snowdenovi řekla:“Dozvěděli jsme se, co jsme předtím nevěděli a to je vždycky zajímavé.“

CDU se snažila využít téma v loňském předvolebním boji. CDU se snažila vzbudit dojem, že za éry německého sociální demokrata Franka Waltera Steinmeiera, který šéfoval Schröderovu kabinetu, němečtí špióni údajně mohli sami s Američany spolupracovali, uvedl der Spiegel.

Další kauzou pak bylo odhalení dvou údajných amerických agentů, kteří působili na ministerstvu obrany a ve Spolkové zpravodajské službě. Důsledkem toho bylo, že nejvyšší zástupce CIA v Berlíně byl z Německa vyhoštěn. Poté nabrala na obrátkách debata, zda se mají agenti německé zpravodajské služby i na agenty spřátelených zemí, či nikoliv. Toto téma také vneslo rozpory na vnitropolitickou scénu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek