Bulharský premiér Orešarski odstoupil z funkce

24.07.2014
ČTK

Rezignace Plamena Orešarského je součástí plánovaného řešení politické krize v zemi. Na odchodu sociálně liberální vlády se tamní politici dohodli, aby tak umožnili konání předčasných voleb, které mají proběhnout 5. října, uvádí agentury APA a ČTK. Podle bulharské ústavy zemi dočasně povede přechodná vláda.

Bulharský prezident Rosen Plevneliev ze středopravicové strany GERB přechodnou vládu jmenuje. Ta bude také pravděpodobně rozhodovat o jménu nového bulharského eurokomisaře, protože stará Orešarského vláda se na tom nemůže shodnout, píše agentura APA. Tento vývoj posiluje šance Kristaliny Georgievové, stávající eurokomisařky pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc. Ta je ze stejné strany jako bulharský prezident.

Současnou bulharskou politickou krizi nastartovaly výsledky voleb do Evropského parlamentu v letošním květnu. V těch byla poražena socialistická strana BSP. Poté vládní koalici opustil reprezentant turecké menšiny v Bulharsku- Hnutí za právo a svobodu (DPS), což vyvolalo současnou politickou nestabilitu. Problémy Orešarského vláda už ale měla v minulosti. Už po svém nástupu k moci v květnu 2013 se proti ní strhly protesty. Vláda totiž v parlamentu prosazovala jmenovat do čela tajných služeb Deljana Peevského. Peevský byl však podezřelý, že měl údajně blízko ke korupční kauze.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek