Největší neonacistická organizace v Bavorsku zakázána

24.07.2014
ČTK

Největší neonacistická organizace v zemi- Freie Netz Süd (Svobodná síť Jih) dostala od bavorského ministerstva vnitra zákaz činnosti. A to z toho důvodu, že její aktivity údajně navazovaly na působení Francké akční fronty, která byla zakázaná v roce 2004.

V odůvodnění zákazu FNS se uvádí, že organizace je „agresivní a ústavně nepřátelská“, píše ČTK. Podle nejnovější zprávy německé civilní kontrarozvědky BfV k organizace FNS měla pod sebou 20 skupin, do nichž patřilo celkově 150 členů, přitom podle BfV mohla zmobilizovat až 300 lidí. Bavorské ministerstvo vnitra o zákaz FNS usilovalo poslední dva roky. Tato organizace udržovala kontakty s krajně pravicovými organizacemi v zahraničí např. s českou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, s maďarským Jobbikem a řeckým Zlatým úsvitem.

V souvislosti s aktuálním zákazem činnosti FNS policie údajně provedla razii v restauraci v třítisicovém městečku Regnitzglosau. Policie také zabavila majetek třetích osob např. zasilatelskou firmu a pozemek a další, prostřednictvím nichž byla protistátní činnost FNS financována, uvádí ČTK z vyjádření bavorského ministra vnitra Joachima Hermanna.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek