Španělsko má nového vůdce opozice

28.07.2014
čtk

Ekonom Pedro Sánchez se stal předsedou Španělské dělnické socialistické strany (PSOE) a tím také novým vůdcem španělské opozice.

V čele hlavní opoziční politické formace ho v Madridu potvrdil sobotní mimořádný sjezd v souladu s výsledkem přímého hlasování členů PSOE konaného před dvěma týdny.

Dosud málo známý poslanec Sánchez ve funkci nahradí dosavadního 62letého předsedu strany Alfreda Péreze Rubalcabu. Ten svou rezignaci oznámil po výrazném neúspěchu socialistů v květnových volbách do Evropského parlamentu. Příští parlamentní volby Španělsko čekají v roce 2015.

Sánchez se ve 135 let dlouhé historii PSOE stal prvním stranickým šéfem, který nebyl zvolen sjezdem. Delegáti ho dnes ve funkci potvrdili pouhou aklamací. Sánchez v přímém hlasování zhruba 200.000 členů zvítězil nad dvěma protikandidáty, když získal 49 procent hlasů.

„Věřím v levici, která změní Španělsko, v levici, která se neomezí jen na protesty, nýbrž která také vznese nárok na vládnutí,“ prohlásil podle agentury DPA nový šéf socialistů. Nechal se také slyšet, že nebude váhat s vyloučením zkorumpovaných politiků ze strany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek