Merkelová: výzva k regulaci investičních fondů

21.08.2014
čtk

Svět by měl vytvořit, která zajistí účinnou kontrolu spekulativních investičních fondů. Na úvod ekonomického fóra v německém Lindau k tomu vyzvala německá kancléřka Angela Merkelová.

Merkelová uvedla, že nedostatečná kontrola nad těmito finančními institucemi může vést ke vzniku nové finanční krize.

Podle německé kancléřky se díky regulačním opatřením přijatým po roce 2009 podařilo zlepšit finanční zdraví velkých bank, které tak nyní jsou odolnější proti šokům, jež způsobily první vlnu celosvětové hospodářské krize. „Hrozbou jsou ale stínové banky, což je oblast, kterou regulace zatím téměř nepokrývá,“ řekla německá kancléřka.

Za „stínové banky“ Merkelová označila spekulativní fondy a investiční firmy, které provádějí finanční transakce v řádu miliard eur, nevztahují se na ně ale stejná pravidla jako na bankovní instituce. Podle kancléřky hrozí nebezpečí, že se finančníci budou ve větší míře obracet na tento neregulovaný trh, protože v něm uvidí větší příležitosti pro růst než v bankovním sektoru.

„Pokud se na tento sektor nepodíváme zblízka, pak v něm už předem zakládáme podmínky pro příští krizi na finančních trzích,“ varovala Merkelová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek